Nieuws/Buitenland
1025391
Buitenland

Storm richt in Duitsland niet veel schade aan

De storm die donderdag over het noordwesten van Europa trok, heeft in het noorden van Duitsland geen grote schade aangericht. In de havenstad Hamburg, na Berlijn de grootste stad van Duitsland, bereikte de waterstand het hoogste niveau van de afgelopen tientallen jaren. Straten en pleinen in de buurt van de rivier de Elbe liepen onder, maar slechts enkele mensen moesten worden geëvacueerd.

De autoriteiten waarschuwden de hele nacht voor overstromingen. Een verzorgingshuis aan de Elbe is geheel door water omgeven. Hier en daar drijft een vuilcontainer en soms is een ondergelopen auto te zien. Het water is inmiddels weer aan het zakken.

Ook in Sleeswijk-Holstein, de noordelijkste deelstaat in Duitsland, was de schade door de storm, die in Duitsland de naam Xaver heeft gekregen, minder dan gevreesd.

Voor zover bekend heeft de storm drie mensen het leven gekost. In Groot-Brittannië kwamen twee mensen om en in Denemarken stierf een 72-jarige vrouw, nadat het busje waarin ze met haar zoon zat, door een windstoot van de weg was geblazen.

In Groot-Brittannië moesten 15.000 mensen hun huis verlaten. Voor meer dan 50 plaatsen gold een officiële overstromingswaarschuwing. Om de hoofdstad Londen tegen het opkomende water te beschermen werd de dam in de rivier de Theems afgesloten.

Ook in de Belgische kustplaats Bredene moesten mensen hun huis verlaten. Ongeveer 2000 inwoners van de plaats bij Oostende brachten de nacht elders door. In de haven van Antwerpen werden de sluizen gesloten om de stad voor overstromingen te behoeden.