Nieuws/Binnenland
1025398
Binnenland

Reacties in Nederland op de dood van Nelson Mandela

Diverse (fractie)voorzitters van politieke partijen in Nederland hebben gereageerd op de dood van Nelson Mandela:

 

Arie Slob van de ChristenUnie: "Met het overlijden van Nelson Mandela verliest Zuid-Afrika, en de wereld, een dienend leider. Als geen ander in de recente geschiedenis toonde hij de helende kracht van vergeving en de zegen van verzoening."

Jan Marijnissen, voorzitter van de SP reageerde op de SP-site op het overlijden van Nelson Mandela: "De hele wereld heeft er weet van, de hele wereld rouwt, Zuid-Afrika's burgers voorop. Zo belangrijk is Nelson Mandela voor ons allemaal geworden. Een moderne heilige, een prachtige inspiratiebron, het voorbeeld dat het goede kan overwinnen. En het monumentale menselijke bewijs dat internationale solidariteit een kolossale kracht kan zijn, ook in onze tijd. Voorwaarts, en niet vergeten!"

Fractievoorzitter Emile Roemer reageerde op Twitter op het overlijden van Nelson Mandela: "Met Nelson Mandela is een groot mens heengegaan. Hij was een symbool van respect, verzoening en het voorbeeld van strijd voor gerechtigheid."

Ook Hans van den Broek, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en lid van de Europese Commissie  staat stil bij het overlijden van Nelson Mandela. "Met het overlijden van Nelson Mandela is een bijzonder icoon heengegaan. Ik heb buitengewoon respect voor deze icoon in de internationale geschiedenis."

Mandela, die het symbool werd voor de strijd tegen apartheid, wordt door Van den Broek geroemd om zijn invloed in Zuid-Afrika en de wereld. "Mandela is van enorme invloed geweest op het beëindigen van de apartheid."

Als lid van de Europese Commissie was Van den Broek aanwezig toen Mandela als president van Zuid-Afrika in 1994 werd ingehuldigd.

"Wat ik met name zo bijzonder vond is dat hij, na 27 jaar gevangen te hebben gezeten, na zijn vrijlating niet de tegenstellingen onderstreepte, maar de dialoog zocht. Er leek bij hem geen spoor van wrok of wraakgevoelens te bekennen. Hij wilde overleg, overleg en nogmaals overleg."

Van den Broek ziet dat Zuid-Afrika nog altijd problemen kent. "Helaas moeten we constateren dat er nog altijd veel tegenstellingen bestaan binnen Zuid-Afrika en ook in zijn partij, het ANC. Dat is, om het zacht uit te drukken, niet 100 procent positief." Het overlijden komt voor Van den Broek niet onverwacht. "We wisten al geruime tijd dat hij op leeftijd was en zijn gezondheid afnam. Het nieuws van zijn overlijden is en blijft echter buitengewoon triest en schokkend."

CDA-leider Sybrand Buma reageert, net als PVV-leider Geert Wilders,  via Twitter: "Onvermoeibaar strijder voor rechtvaardigheid in zijn land. Voorbeeld voor de wereld. Gedenk hem met groot respect", zo laat Buma weten.

Wilders reageert met één zin op Twitter: "Gecondoleerd Zuid-Afrika met het overlijden van oud-president Nelson Mandela #RIP."

Conny Braam, anti-apartheidsactiviste en een van de oprichters van de voorloper van het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika: "Het is ongelooflijk bijzonder dat er de afgelopen 30 jaar geen mens is geweest die zoveel respect heeft opgeroepen als Mandela. Van India en Nieuw-Zeeland tot Canada en Japan kent jong en oud zijn naam. Dat Zuid-Afrika zo'n afgrijselijk systeem heeft gehad, maar ook het bijzonderste mens van de laatste 30 jaar heeft voortgebracht, stemt wel hoopvol, ook op de dag dat hij is overleden."