Nieuws/Binnenland

Daklozen wijken uit voor asielzoekers

Daklozen van Amsterdam worden de komende winter opgevangen in de voormalige kliniek voor mensen met een psychiatrische stoornis: De Valeriuskliniek in Amsterdam-Zuid. Aanvankelijk zouden ze tijdens extreem koude nachten worden ondergebracht in een voormalige gevangenis, namelijk de penitiaire inrichting aan de Havenstraat, maar die plek is ingenomen door de vluchtelingen van de vluchtflat.

Amsterdam moest dus hals over kop op zoek naar een andere noodopvang voor de Amsterdamse daklozen. De Valeriuskliniek aan het gelijknamige plein is toevallig twee weken geleden leeg komen te staan omdat de voormalige bewoners daarvan zijn verhuisd naar de nieuwe opvang naast het VU Medisch Centrum.

Er is gekozen voor de Valeriuskliniek omdat het gebouw met minimale aanpassingen kan worden ingezet voor de tijdelijke opvang van de ongeveer 300 kwetsbare Amsterdammers deze winterperiode.

Als het volgens de landelijke richtlijnen van de GGD te koud wordt om buiten te slapen vanwege bevriezingsgevaar, gaat de winterkouderegeling in. De GGD in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag laten de winterkouderegeling gelijktijdig in werking gaan tijdens deze bijzonder koude periodes als de gevoelstemperatuur voor langere periode onder nul graden is. Vorige winter was de winterkouderegeling 76 dagen van kracht. Het jaar daarvoor zeventien dagen. Gemiddeld maakten vorig jaar zo’n 214 mensen per nacht gebruik van de winterkoudeopvang.