Nieuws/Binnenland
1025671597
Binnenland

Kritiek op ’eenmalige’ drugsimpuls

Halsema haalt uit naar minister Grapperhaus

Minister Ferd Grapperhaus en burgemeester Femke Halsema.

Minister Ferd Grapperhaus en burgemeester Femke Halsema.

ROTTERDAM/AMSTERDAM - De plannen van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om de drugscriminaliteit aan te pakken, worden kritisch ontvangen door de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam. Een "eenmalige" investering van 110 miljoen euro, is volgens Ahmed Aboutaleb en Femke Halsema geen antwoord op de problemen. "Drugscriminaliteit is een hardnekkig probleem en vraagt om maatregelen voor de lange termijn", zegt Halsema.

Minister Ferd Grapperhaus en burgemeester Femke Halsema.

Minister Ferd Grapperhaus en burgemeester Femke Halsema.

"De 110 miljoen euro van minister Grapperhaus is vergelijkbaar met een half miljard voor onderwijs: eenmalig", meent Aboutaleb. Met dat geld worden de problemen van het gebrek aan personeel bij de politie niet opgelost, aldus de Rotterdamse burgemeester. "Komend jaar stromen heel veel agenten uit vanwege pensionering. We kunnen dus geen mensen aannemen met eenmalig geld."

Grapperhaus wil een zogenoemd Multidisciplinair Interventie Team (MIT) met specialisten van verschillende eenheden opzetten om criminele netwerken te ontmantelen en hun kopstukken en handlangers aan te pakken.

Deze drugsteams moeten volgens Aboutaleb worden opgezet uit de bestaande capaciteit. "Voor lokaal politiewerk is dat onacceptabel. Het leidt tot verdunning in de eenheden."

Halsema uit hierover ook haar zorgen. "De oprichting van een drugseenheid mag niet ten koste gaan van agenten op straat en in de wijken, daar moet dus nieuwe capaciteit voor komen." Volgens beide burgemeesters moet er structureel meer capaciteit komen bij de politie en het Openbaar Ministerie om drugscriminaliteit te bestrijden.

Overigens hoopt Grapperhaus zelf ook dat de er structureel meer geld komt om ondermijnende criminaliteit te bestrijden. De minister zegt daar in maart om te vragen. Volgens hem is er jaarlijks minstens 150 miljoen euro nodig om drugscriminaliteit aan banden te leggen.