Nieuws/Binnenland
1025854
Binnenland

Parlement Sint-Maarten zet premier Marlin af

William Marlin

William Marlin

PHILIPSBURG - Het parlement van Sint-Maarten heeft premier William Marlin en vijf andere ministers donderdag afgezet. De lokale krant The Daily Herald meldt dat de meerderheid van de Staten een motie van wantrouwen tegen de bestuurders steunt.

William Marlin

William Marlin

Marlins positie wankelde al nadat hij had geweigerd akkoord te gaan met de voorwaarden die Nederland aan het eiland heeft gesteld voor hulp bij de wederopbouw na de verwoestende orkaan Irma. De zogeheten Staten van Sint-Maarten hebben nu besloten akkoord te gaan met de eisen uit Den Haag. Een integriteitskamer gaat toezicht houden op de besteding van de Nederlandse hulpgelden. Ook nemen de Nederlandse autoriteiten de grensbewaking over.

Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) zei eerder deze week dat snel een „ondubbelzinnig akkoord” vanuit Sint-Maarten vereist is, omdat anders de wederopbouw van het eiland vertraging dreigt op te lopen. Nederland zal daar naar verwachting honderden miljoenen euro’s voor uittrekken, maar wil de controle over de besteding daarvan niet zomaar uit handen geven.

Meerderheid wilde al instemmen

Eerder deze week werd al duidelijk dat de meerderheid van de Staten wel wilde instemmen met de voorwaarden. Premier Marlin ging onder druk van de parlementariërs alsnog overstag. Hij probeerde woensdag de politieke crisis te bezweren met een plan voor een nieuwe regeringscoalitie, maar daarvoor heeft hij dus te weinig steun.

Het eiland, dat een zelfstandig land is binnen het Koninkrijk der Nederlanden, werd op 6 september hard getroffen door de krachtige orkaan Irma.