Nieuws/Binnenland
1025965
Binnenland

Hulpdiensten op scherp voor storm

De politie op de Waddeneilanden Ameland en Terschelling heeft autobezitters woensdag opgeroepen om in verband met de 'Sinterklaasstorm' van donderdag nu al hun auto's weg te halen bij de pieren en de lager gelegen parkeerplaatsen. Door de verwachte combinatie van storm en springtij wordt het zeewater opgestuwd en kunnen de parkeerplekken onder water komen te staan.

De waarschuwing geldt tot in de nacht van vrijdag op zaterdag. De storm is vrijdagavond al in kracht afgenomen, maar het is dan nog wel springtij, aldus de politie.

Het KNMI heeft waarschuwingscode geel voor gevaarlijk weer afgegeven voor het hele land. Vooral aan de Waddenkust wordt een zware storm verwacht, met windstoten van 100 tot 130 kilometer per uur. Rijkswaterstaat liet weten dat van een sluiting van de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg vooralsnog geen sprake is. „We blijven alert en houden de situatie goed in de gaten”, zei een woordvoerster. De stormvloedkering werd in 2007 voor het eerst en voor het laatst wegens storm en hoogwater gesloten.

De politie op Terschelling adviseert om auto's niet op het Havenplein of langs de Willem Barentszkade te parkeren in verband met de verwachte hoge waterstanden. De politie op Ameland liet woensdag al via Twitter weten: „Auto's vandaag nog verplaatsen naar hoger gelegen parkeerplaats.”

Rederij Doeksen heeft uit voorzorg enkele vaarten op donderdag van Harlingen naar Terschelling en Vlieland en vice versa laten vervallen. Andere afvaarten vertrekken eerder of later, zo meldt de rederij. Afhankelijk van hoe de storm zich ontwikkelt, wordt het vaarschema mogelijk verder aangepast.

De Kustwacht in Den Helder houdt extra mensen achter de hand en heeft een waarschuwing doen uitgaan naar de scheepvaart. Volgens een woordvoerder is de verwachte noordwesterstorm gevaarlijker voor de scheepvaart dan een zuidwester. „Bij een storm uit de richting van Noorwegen is het risico groter dat een schip naar de kust wordt geblazen en ook de golven zijn hoger.” Ook de KNRM waarschuwt: „Zorg voor een veilige haven.”

De noordelijke waterschappen Wetterskip Fryslân, Noorderzijlvest en Hunze en Aa's nemen nog geen extra maatregelen. Afhankelijk van de weerberichten wordt donderdag bekeken of dat wel nodig is. „Het zou heel goed kunnen dat het heerlijk avondje voor de dijkbewakers donderdag in duigen valt”, zei een woordvoerster van het Friese waterschap.