1026166
Binnenland

Rechter wil modekoning horen over kunstroof

De beroemde Roemeense modekoning Catalin Botezatu is weer opgedoken in het onderzoek naar de zeven gestolen schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal. De rechter wil Botezatu horen over zijn contacten met de verdachten en zijn mogelijke eigen rol in de zaak.

De Roemeense televisiezender Antena 3 heeft dat dinsdag gemeld. Botezatu werd direct na het oppakken van de eerste verdachten ook gearresteerd, maar na verhoor liet de politie liet hem weer gaan.

De rechter is dinsdag begonnen met het horen van vijf getuigen om meer duidelijkheid te krijgen in de strafzaak tegen de overgebleven vier verdachten. Hoofdverdachte Radu Dogaru en handlanger Eugen Darie zijn vorige week al veroordeeld tot celstraffen.

Een van de getuigen dinsdag was de conservator van het Nationaal Kunstmuseum. Deze vrouw werd door de daders naar een appartement in Boekarest geroepen om de schilderijen te bekijken en haar mening te geven.

Zij tipte de politie toen ze begreep dat ze met de in oktober vorig jaar gestolen werken uit Rotterdam te maken had. Ook een familielid van Dogaru is gehoord die getuige zou zijn geweest van de aankomst van de schilderijen in het dorpje Carcaliu. De zeven doeken zijn daar volgens deskundigen door de moeder van Dogaru verbrand.

Dogaru en Darie hebben inmiddels allebei beroep aangetekend tegen hun veroordeling. Het hoger beroep van Dogaru is opmerkelijk. Hij werd net als Darie veroordeeld tot 6 jaar en 8 maanden terwijl de aanklager 18 jaar tegen hem had geëist.

Ook het Roemeense OM vecht de uitspraak aan. Het vindt de straffen juist te laag.