Nieuws/Binnenland
1026459
Binnenland

Nederland is toestroom beu

Nederland is massaal tegen de komst van Roemenen en Bulgaren die hier per 1 januari zonder vergunning mogen komen werken.

Bekijk ook DFT TV:Columnist Martin Visser vindt dat we de grenzen niet kunnen sluiten voor Oost-Europeanen.

Acht op de tien Nederlanders vinden dat de inwoners uit de voormalige Oostbloklanden niets te zoeken hebben in Nederland. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van de SP onder ruim 1800 kiezers. Kiezers blijken eensgezind in het afwijzen van de stelling dat Nederland werkenden uit Roemenië en Bulgarije moet toelaten.

Van de PVV-kiezers is zelfs 100 procent voor het dichthouden van de grenzen, bij de VVD is dat 91 procent, bij de SP 82 procent en PvdA en CDA 75 procent. Ook de meerderheid van de kiezers van het pro-Europese D66 (53 procent) vindt het onverstandig om de grenzen open te gooien.

Maatregelen

De SP eist actie van minister Asscher (Sociale Zaken). Volgens Kamerlid Ulenbelt moet Nederland eenzijdig besluiten ’om de kont tegen de eurokrib te gooien’.

„In woorden maakt Asscher zich zorgen, maar hij doet niks. Hij moet eenzijdig maatregelen treffen en de tewerkstellingsvergunningen handhaven”, aldus Ulenbelt. Roemenen en Bulgaren kunnen dan alleen in Nederland terecht als er een vergunning is verstrekt, zoals nu nog het geval is.

Onverantwoord

Volgens het socialistische Kamerlid is het ’ongelooflijk onverantwoord’ wat Nederland boven het hoofd hangt. Potentieel honderdduizenden Roemenen en Bulgaren kunnen besluiten om deze kant op te komen om een gokje te wagen op de arbeidsmarkt.

De Tweede Kamer debatteert vandaag en morgen met minister Asscher over zijn begroting. Op 9 december spreekt de PvdA-bewindsman met zijn Europese collega’s over de ongewenste neveneffecten van het vrije verkeer van personen in Europa.