1026590
Binnenland

Oorlogsmonument teruggevonden

Henk Boezen van het herdenkingscomité in het Drentse Borger kan zijn geluk niet op; het vorige maand door bronsdieven gestolen oorlogsmonument is ogenschijnlijk in goede staat teruggevonden. Een wandelaar zag het kunstwerk in de berm van een doodlopende weg en belde de politie. „Dit goede nieuws had ik nooit meer verwacht. Ik dacht dat het al gesloopt was”, jubelt Boezen.

De diefstal van het beeld – een bronzen werk van een knielende man - voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zorgde begin november voor een storm aan ziedende reacties. Niet alleen Boezen kookte van woede, ook plaatsgenoten konden het niet geloven. „Wie steelt er nou een kunstwerk met zo’n emotionele waarde? Op de plek waar we elk jaar de 4 mei herdenking doen…”, foeterden dorpsbewoners.

Voorzitter Boezen van het comité had de hoop het beeld ooit nog terug te zien al opgegeven. „Er waren meerdere kunstwerken gestolen in deze regio. Allemaal bronzen werken. Geen enkel stuk was teruggevonden. Er leek geen hoop te zijn”, herinnert hij. „Daarom ben ik meteen na de diefstal gaan speuren naar degene die ons beeld gemaakt had. En ik heb haar gevonden; het is een vrouw, inmiddels 96 jaar oud. Ze had er al mee ingestemd om over een nieuw monument na te denken.”

Dat is nu echter niet meer nodig. Volgens de gemeente Borger-Odoorn, die eigenaar is van het beeld, is het werk in goede staat teruggevonden. „Op het eerste oog zien onze specialisten geen schade. Maar het staat nu nog op het politiebureau, dus we moeten er nog een blik op werpen”, aldus zegsvrouw Annette Toepoel.

Boezen was gisteren in de wolken met het nieuws. „Ik ben een gelukkig man. Het liefst zet ik dit beeld zo snel mogelijk terug op de sokkel waar de dieven ‘m vanaf hebben getrokken. Uiteraard gaan we het werk dan beveiligen, want we hebben ons lesje geleerd. Geen enkel kunstwerk is veilig, zelfs een oorlogsmonument niet. ”

De voorzitter is vooral blij dat de stille tocht van de 4 mei herdenking weer bij de sokkel aan de Torenlaan kan eindigen, zoals de traditie in Borger is. „Bij een lege sokkel herdenken, dat was dramatisch geweest. Dat is nu niet meer nodig!” Wanneer het beeld herplaatst kan worden, is nog onbekend. De politie had gisteren nog geen spoor van de daders.