Nieuws/Binnenland
1026595
Binnenland

Fietsers Almere vogelvrij

Ondanks liefst zestien berovingen binnen één jaar tijd hoeven fietsers op het Spoorbaanpad in Almere niet op hulp van burgemeester Annemarie Jorritsma te rekenen. In plaats van te zorgen voor extra toezicht en preventie om de veiligheid te waarborgen, berust de burgermoeder in het gegeven dat haar stad een no go-area voor fietsers kent. Wie niet beroofd wil worden, doet er verstandig aan het beruchte fietspad in de avonduren maar te mijden, stelde zij onlangs in een raadsvergadering.

Jorritsma weigert aanvullende maatregelen voor het Spoorbaanpad, een achttien kilometer lang fietspad tussen Almere Poort en Almere Buiten, te nemen. Volgens haar heeft de gemeente al voldoende gedaan door te zorgen voor straatverlichting en snoeit het regelmatig de struiken.

Een suggestie van Almere Liberaal-fractielid Kenneth Königel om extra te surveilleren, mobiel cameratoezicht te installeren of lokagenten in te zetten werden door Jorritsma verworpen. „We hebben meer dingen te doen in deze stad. We moeten boeven opsporen en dat doe je niet door op een fietspad te gaan staan”, stelde Jorritsma bij de laatste commissievergadering over het onderwerp, waarin zij blijkbaar de fietspadovervallers niet ziet als ‘boeven’.

Desondanks spreken de feiten voor zich: al zestien keer werden dit jaar fietsers, alleen of in gezelschap, overvallen en onder bedreiging gedwongen om hun waardevolle bezittingen af te geven. De fietspadovervallers hebben het met name op smartphones gemunt.