1026658
Nieuws

'Herstel automarkt houdt aan'

Autoverkoop in november opnieuw in de plus

De autoverkopen zijn in de maand november opnieuw toegenomen. Ten opzichte van november 2012 bedraagt de stijging een kleine 30 procent.

Hoewel de definitieve verkoopcijfers nog vrijgegeven moeten worden, zijn de registraties tot en met 29 november al hoger dan gemeten over de hele maand november in 2012. Vorig jaar werden er in november 30.278 auto’s geregistreerd, op de voorlaatste dag stond de teller op 39.097 units.

Een groot deel van de registraties komt op conto van auto’s met een lage bijtelling, zoals de Mitsubishi Outlander en Volvo V60 D6. Van de Outlander (PHEV) werden in november zo’n 2600 stuks geregistreerd, de V60 Plug-in Hybrid was goed voor 1100. Daarnaast neemt de verkoop ook toe doordat particulieren de knoop doorhakken om alsnog een nieuwe auto te kopen. Volgend jaar wijzigen namelijk de regels op het gebied van BPM en wegenbelasting, waardoor auto's in prijs stijgen.

De woordvoerder van de Bovag liet in oktober al weten dat er een eindsprint in de laatste maanden van 2013 aan zat te komen door deze grotere belastingdruk. "Het is juist interessant om nu nog een nieuwe auto aan te schaffen of te leasen, aangezien de consumentenprijzen begin volgend jaar omhoog gaan en de bijtellingsregels weer veranderen”, aldus de Bovag in oktober.