1026849
Binnenland

Oppositie eist meer details mislukte tap

Drie oppositiepartijen gaan bij minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) alle technische gegevens opvragen over de storing in de elektriciteitsvoorziening van de afluisterapparatuur, die ervoor zorgde dat een mogelijk belangrijk gesprek in de strafzaak tegen VVD-prominent Jos van Rey niet is getapt.

Het gesprek tussen de Limburgse liberaal en staatssecretaris Teeven zou zijn gegaan over de burgemeestersbenoeming in Roermond. Volgens Opstelten was de stroomstoring noodlottige pech, maar twee derde van de Nederlanders gelooft het verhaal niet, meldde onderzoeker Maurice de Hond gisteren.

Het CDA, D66 en GroenLinks zetten Opstelten nu voor het blok. Vrijdag zei de minister al tegen De Telegraaf dat het hem niet nodig lijkt om technische gegevens, zoals logbestanden van de computers, aan de Kamer te geven als die daarom vraagt. „Men moet uitgaan van mijn woord”, zei hij toen.

Wantrouwen

Daaraan is grote twijfel. Zelfs 60 procent van de VVD-stemmers die De Hond peilde, denkt niet dat er echt een stroomstoring is geweest. Hun wantrouwen wordt gedeeld door telecomdeskundige Rene Pluijmers van het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau, dat advocaten en rechters bijstaat in strafzaken.

„Zulke belangrijke systemen hebben bijna altijd een dubbele stroomvoorziening. Als de ene voeding uitvalt, gaat automatisch de reservevoeding aan”, legt hij uit. „Als deze tapsystemen geen dubbele voeding hebben, dan kan het vijftig minuten duren voor je de voeding hebt gerepareerd. Maar dat zou dan wel ontzettend amateuristisch zijn. En dat verwacht ik niet, want Nederland tapt de meeste telefoons af ter wereld.”

In het verleden kocht Nederland onder meer tapapparatuur van het Israëlische bedrijf Verint. Het bedrijf adverteert op zijn website met geavanceerde systemen om dataverlies door storingen te voorkomen. „En zelfs bij Greenpeace hadden we accu-backups”, vertelt oud-directeur Van Tongeren, nu Kamerlid voor GroenLinks.

Van Tongeren heeft samen met CDA’er Oskam en Berndsen van D66 de hulp van techneuten ingeroepen. Zij stelden een lijst op met technische informatie die over de storing voorhanden moet zijn. Die stukken wil het drietal van Opstelten hebben.