Nieuws/Buitenland
1027010
Buitenland

Zweden bezoeken Amerikaan in Noord-Korea

Zweedse diplomaten hebben zaterdag de 85-jarige Amerikaan Merrill Newman bezocht die in Noord-Korea wordt vastgehouden. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington meegedeeld. De Noord-Koreanen beschouwen Newman als een „crimineel” die betrokken was bij de moord op burgers tijdens de Korea-Oorlog (1950-1953).

New man zou volgens de Noord-Koreanen tijdens de oorlog achter spionagepraktijken en subversieve acties tegen Noord-Korea hebben gezeten. Hij zou betrokken zijn bij de dood van onschuldige burgers en Koreaanse militairen. Newman werd vorige maand uit het vliegtuig gehaald, toen hij na een bezoek aan Noord-Korea naar zijn land wilde terugkeren.

Zaterdag kwamen er berichten naar buiten dat Newman de Noord-Koreanen zijn verontschuldigingen had aangeboden, maar het ministerie in Washington wilde hier niet op ingaan.

 

Inmiddels hebben de Verenigde Staten er bij Noord-Korea op aangedrongen om Newman vrij te laten. Reden is zijn hoge leeftijd en gezondheid. Het Witte Huis liet weten erg bezorgd te zijn over zijn welzijn.