Nieuws/Binnenland

Van Aartsen waarnemend burgemeester van Amsterdam

Door Mike Muller

Jozias van Aartsen

Jozias van Aartsen

Hollandse Hoogte / Anneke Janssen

Amsterdam - Jozias van Aartsen (69) is benoemd tot waarnemend burgemeester van Amsterdam. Dat heeft commissaris van de koning Johan Remkes donderdagavond bekendgemaakt. Hij wordt op 4 december benoemd.

Jozias van Aartsen

Jozias van Aartsen

Hollandse Hoogte / Anneke Janssen

Op 5 oktober jongstleden overleed burgemeester Eberhard van der Laan. Woensdagavond kwamen de fractievoorzitters van Amsterdam daarom nog bijeen in Haarlem om te spreken over de opvolging. Momenteel is loco-burgemeester Eric van der Burg nog de eerste burger in de hoofdstad.

Remkes heeft enkele keren met de fractievoorzitters van de gemeenteraad over de ontstane situatie gesproken. „Daarbij hebben de fractievoorzitters aangegeven mede gelet op de komende gemeenteraadsverkiezingen een voorkeur te hebben voor een persoon die afkomstig is van buiten de Amsterdamse politieke arena. Zij geven de voorkeur aan iemand met bestuurlijke ervaring in één van de vier grote steden en die ervaring heeft met de zorg voor openbare orde en veiligheid”, zo luidt de verklaring. VVD’er Van Aartsen zal in functie blijven tot het aantreden van de nieuwe burgemeester, naar verwachting vóór aanvang van het zomerreces 2018. Na de raadsverkiezingen zal de nieuwe gemeenteraad het profiel vaststellen voor de nieuwe, kroonbenoemde burgemeester.

Commissaris van de koning, Johan Remkes: „Ik ben blij dat Jozias van Aartsen zich beschikbaar heeft gesteld om als waarnemend burgemeester het bestuur en de inwoners van de gemeente Amsterdam de komende periode te dienen.” Een commissaris van de koning benoemt een waarnemend burgemeester in gemeenten waar het op voorhand vaststaat dat de periode waarin er geen burgemeester is, langer dan drie maanden gaat duren.

Van Aartsen is sinds april van dit jaar waarnemend commissaris van de Koning van de provincie Drenthe. Hij wordt opgevolgd door oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma. Daarvoor was hij burgemeester van Den Haag (2008-2017). Hij was eerder minister van Buitenlandse Zaken (1998-2002) en minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) (1994-1998). Hij was lid van de Tweede Kamer (2002-2006 en in 1998) en secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken (1985-1994).

Lees meer over