Nieuws/Buitenland
1027413
Buitenland

Democraten naar de rechter om hotel Trump

Het Trump International Hotel in Washington.

Het Trump International Hotel in Washington.

WASHINGTON - Democratische politici stappen naar de rechter om overheidsdocumenten in handen te krijgen die betrekking hebben op een hotel van Donald Trump in Washington. Ze verwijten de vastgoedtak van de federale overheid, de GSA, gegevens achter te houden.

Het Trump International Hotel in Washington.

Het Trump International Hotel in Washington.

Die General Services Administration zou sinds januari tot drie keer toe hebben geweigerd informatie over het Trump International Hotel te verstrekken aan de commissie waarin de afgevaardigden zitting hebben. Daar was de dienst wel toe verplicht, vinden die politici.

„We hebben geen transparantie. Geen mogelijkheden om te controleren of sprake is van belangenverstrengeling of ongrondwettige buitenlandse betalingen”, klaagt afgevaardigde Elijah Cummings. Hij wil ook opheldering over de vraag waarom Trump überhaupt betrokken kan zijn bij het leasen van het pand.

Het luxehotel is gevestigd in een overheidspand, waardoor Trump volgens critici feitelijk zowel de huurder als de verhuurder is. Gekozen bestuurders mogen in de VS geen federaal vastgoed leasen. Een GSA-woordvoerster wilde niet reageren omdat het juridische conflict nog gaande is.

De Democraten claimen ook dat de GSA wel gewoon documenten over het hotel overdroeg toen Barack Obama nog president was. Trump heeft het bestuur over zijn bedrijf overgedragen aan zijn zoons. Dat moet belangenverstrengeling voorkomen, maar volgens tegenstanders gaat die stap niet ver genoeg.