Nieuws/Binnenland

’Chauffeurs Syntus voelen zich bedreigd’

Alarm over falende noodknop in bus

Door Paul Eldering

De chauffeurs van Syntus voelen zich niet meer veilig.

De chauffeurs van Syntus voelen zich niet meer veilig.

DIJKSTRA BV

Amersfoort - Chauffeurs van Syntus in Utrecht slaan alarm, omdat hun noodknop in de bus ’stelselmatig niet werkt’. Ze voelen zich op risicolijnen vaker bedreigd door agressieve reizigers. „Wij kunnen dan geen code rood aan de verkeersleiding en politie afgeven. Syntus doet er niks aan.”

De chauffeurs van Syntus voelen zich niet meer veilig.

De chauffeurs van Syntus voelen zich niet meer veilig.

DIJKSTRA BV

Meerdere chauffeurs uiten ten einde raad tegenover De Telegraaf hun kritiek. „Het ov-bedrijf laat ons in de kou staan, ondanks alle klachten. De ondernemingsraad is ingeschakeld, maar de directie geeft niet thuis. Er zou geen geld zijn om de technische problemen met de noodoproep op te lossen. Die is wel cruciaal voor ieders veiligheid’, stellen ze.

Om ontslag te vermijden willen ze anoniem blijven, hun namen zijn bij deze krant bekend. De agressie neemt volgens hen schrikbarend toe in de bus. „Dronken en doorgesnoven aso’s breken op stapavonden de boel af. Zwartrijders en crimineeltjes hebben vrij spel. Als we hen daar op aanspreken, kunnen we klappen krijgen. Die noodknop is ook voor terreurdreiging en ongevallen. We moeten autoriteiten snel kunnen waarschuwen”, vertelt een chauffeur.

De provincie Utrecht wil als concessiehouder van het ov dat vervoerders aan alle veiligheidseisen voldoen. „We hebben Syntus gevraagd om deze kwestie zorgvuldig te onderzoeken. Volgende week verwacht ik de resultaten. Die wachten we af”, zei gisteren gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof in een reactie.

Het rommelt al langer in het Utrechtse ov. Omdat Syntus in december Almere erbij krijgt, houden chauffeurs daar hun hart vast. „Het busvak begint voor velen traumatisch te worden”, aldus een woordvoerder.

De Syntus-directie probeerde gisteravond de ’opstand’ van chauffeurs te sussen. „Veiligheid staat voor ons voorop. We zijn steeds bezig om die te verbeteren. Als de noodknop in de bus niet goed werkt, lossen we dat op. Op basis van onze informatie is er geen structureel probleem. Incidenten zijn te herleiden naar techniek en werkinstructies. Die scherpen we aan”, laat zegsvrouw Hanneke Ruiter weten.