Nieuws/Binnenland
1027751
Binnenland

’Het is een spannende ontdekking’

Wat verbergt de piramide van Cheops?

„Die kamer zit daar niet zomaar.”

„Die kamer zit daar niet zomaar.”

Austerlitz - Welk mysterie herbergt de piramide van Cheops? Wetenschappers ontdekten een verborgen kamer van misschien wel vijftig meter lang, acht meter hoog en twee meter breed. Bij Egyptologen gaat het bloed sneller stromen.

„Die kamer zit daar niet zomaar.”

„Die kamer zit daar niet zomaar.”

„Het heeft me aangenaam verrast”, vertelt Huub Pragt, de Egyptoloog die in Austerlitz woont – waar ze ook een piramide hebben. „Er is de laatste jaren enorm veel gespeculeerd over verborgen gangen en holtes in de piramide van Choefoe, zoals de Egyptenaren de farao noemden. Maar nu is er wetenschappelijk onderzoek gedaan, en met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk een kamer gevonden die daar niet zomaar zit. Hij is zo groot, deze ruimte had een functie.”

Drie onderzoeksteams ontdekten de kamer in de ’Grote Piramide’ met behulp van muonen: energierijke deeltjes die door de piramide naar beneden vallen en geremd worden door gesteente en ongehinderd door holle ruimtes gaan. Door die deeltjes op te vangen kan een bouwwerk van binnen in kaart worden gebracht. Meer dan 99 procent zeker zijn de wetenschappers van hun vondst. De kamer, die evenals de ’Grote Galerij’ schuin loopt, bevindt zich boven die eerder ontdekte gang.

’Praktisch’

Maar waarom is die kamer daar? „Daar zijn drie verklaringen voor”, legt Pragt uit. „Het zou een drukontlastingskamer kunnen zijn, om het gewicht op het plafond van de Grote Galerij te verminderen. Maar waarschijnlijk zit die ruimte te ver boven de galerij om die functie te hebben. De meest waarschijnlijke verklaring is dat de gang een praktische functie had bij de bouw: van de Grote Galerij is bekend dat die schuin liep zodat er een touw doorheen kon. Zo konden de enorme stenen blokken, waarmee de piramide is gebouwd, met een contra-gewicht omhoog getrokken worden.”

Maar er is ook een derde mogelijke verklaring, en die spreekt het meest tot de verbeelding: de mogelijkheid dat de mummie van koning Choefoe nooit in het al bekende deel van de piramide heeft gelegen, en daar ook nooit vandaan is gestolen. „Het is mogelijk dat het al bekende deel een afleiding is geweest van de échte grafkamer, die hoger in de piramide ligt.”

Mummie

In dat geval zou de mummie, inclusief de enorme schat waarmee Egyptische koningen werden begraven, nog in het bouwwerk liggen. „Maar”, waarschuwt Pragt. „Dat is het minst waarschijnlijke scenario. Er is nog nooit een piramide gezien waarin de grafkamer in een volkomen afgesloten deel ligt. Dat zou uniek zijn. Het meest waarschijnlijk is de theorie dat de gang een bouwkundige functie heeft gehad.”

Maar wat gebeurt er nu? Pragt tempert de hoop een beetje. „We moeten niet te grote verwachtingen hebben voor de nabije toekomst. Het gaat een tijdje duren voor men eventueel de ruimte gaat benaderen. En als ze dat al doen, zullen ze dat doen door een minuscuul gaatje te boren.”

Wat er dan gevonden wordt, is volgens Pragt hoe dan ook interessant. „Ook als er geen schat ligt, is het interessant om te kijken wat de luchtkwaliteit was in die tijd, en hoe dat is veranderd bijvoorbeeld. Het is, hoe dan ook, een onwijs spannende ontdekking.”