Nieuws/Binnenland
10279
Binnenland

Fedja van Huêt en Karina Smulders: de nieuwe buren in Nieuwe Buren 2

Puzzelen met acteurskoppels

Ze waren getuigen op elkaars huwelijk, maar in Nieuwe Buren 2 werken Fedja van Huêt en Daan Schuurmans pas voor het eerst samen. Als Lex en Peter komen de heren daar elkaar onder minder zorgeloze omstandigheden tegen. Van Huêt vertolkt Lex die met Steffi (zijn vrouw Karina Smulders) neerstrijkt in de Almeerse Zonnewijk. „We zijn een licht-ordinair stel met een enorm geheim”, verklapt hij.

In Nieuwe Buren, dat vandaag bij Videoland en vanaf het voorjaar op RTL 4 is te zien, zagen we vorig jaar de dramatische gevolgen van de verregaande vriendschap tussen Steef (Thijs Römer) en Rebecca (Katja Schuurman) en hun nieuwe buren Peter (Daan Schuurmans) en Eva (Bracha van Doesburgh).

In de vervolgreeks is partnerruil niet het hoofdthema, vertellen Van Huêt en Smulders die elf jaar samen zijn. Tot opluchting van hen beiden, als ze eerlijk zijn. „Daar zaten we niet echt op te wachten”, zegt Van Huêt. „Als het moet prima natuurlijk, maar deze reeks gaat minder over het swingen. Het is nu meer een thriller. We waren heel blij toen we het script lazen: ik vind dat je beter met iets nieuws kan komen en los daarvan had ik partnerruil met Daan en Bracha toch wel een beetje awkward gevonden.”

Bedenkingen om als echt koppel een stel te spelen waren er niet. „Hooguit de planning, wat oppas betreft”, zegt Van Huêt. Met Smulders heeft hij een dochter, Schuurmans en Van Doesburgh hebben drie kinderen. „Dat is lastig als je twee daadwerkelijke acteurskoppels inschakelt. Diegene die belast was met de planning verstond die taak gelukkig heel goed, want er moest een hoop gezweet worden om het allemaal voor elkaar te krijgen.”

Smulders: „Het is een heel mooi idee, maar krijg het maar eens voor elkaar om al die mensen op dezelfde plek op dezelfde dag op de set te krijgen” Van Huêt lacht: ,,Soms moesten we de productie even helpen herinneren: jùllie wilden dit toch?” Smulders: ,,Aan de andere kant: wij werken heel vaak tegelijk, dus het is altijd een puzzel.”

Het stel heeft in de gedaantes van Lex en Steffi niet opeens een andere kant van elkaar gezien. Van Huêt: ,,Bij Toneelgroep Amsterdam hebben we lang samen gespeeld, dus we hebben al heel wat doorstaan.” Smulders: „Toch verrast Fedja mij altijd als acteur, hij is zo goed. Ik denk vaak: wow, dat is heel bijzonder wat je nu kiest in je spel. Maar elke goede tegenspeler blijft me altijd verbazen. En Fedja is dan wel mijn man, hij is ook gewoon mijn collega.”

Het is een geslaagde gimmick, vindt ze. „Het is voor kijker en acteur altijd al een beetje een spelletje: wie ben je echt en wie speel je? Dit element maakt dat nog net wat leuker, denk ik.” Voordelen zijn er te over, vindt haar man. „Je hoeft wat minder je huiswerk te doen om een koppel te spelen. Je loopt wat voor, hoeft niet te denken: hoe raken die mensen elkaar aan?.”

Smulders vult aan: ,,We spelen dat wel anders dan hoe het er thuis aan toe gaat, maar er is niet dat ongemak dat je bij een andere acteur vaak hebt. Wel zijn we op deze manier wat kwetsbaarder omdat het gevaar dreigt dat het publiek denkt: oh zo zijn ze. Terwijl hoe we in deze rollen zijn natuurlijk niets met de werkelijkheid te maken heeft, en tegelijk misschien ook een beetje wel.” Ze vond de bedscènes niet ongemakkelijker met Van Huêt. „Ik vind vrijscènes altijd een héél vervelend gedoe, ook met hem ja.”

Met het spelen van ruzies had het stel geen moeite. Van Huêt: ,,Bij een andere tegenspeler is er een risico dat je die wegblaast of afschrikt. Maar nu weet je welke kracht je tegenover je hebt. We hoefden niet behoedzaam voor te stellen: ’is het een idee om misschien wat minder of meer...’ Zo’n omtrekkende beweging is niet nodig. Wij kunnen gewoon tegen elkaar zeggen: doe dat eens even niet, dit is beter.” Smulders: ,,En dan gaat het zo. Of niet, en dat is ook oké.”