Nieuws/Buitenland
1028023925
Buitenland

Gezin stort neer met vliegtuigje ’op weg naar familie in België’: 3 doden

Lille - Drie mensen zijn zaterdag omgekomen nadat een vliegtuigje neerstortte in Wambrechies, in de buurt van Lille in Noord-Frankrijk. Vermoedelijk is een motorstoring de oorzaak van het ongeval, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Het vliegtuig was onderweg naar België.

Het ging om een klein vliegtuigje van het type Robin HR 100 waarin plaats is voor vier passagiers, meldt Het Nieuwsblad. Aan boord zaten drie mensen, van 29, 53 en 61 jaar, meldt de woordvoerder in een mededeling. Volgens de Franse pers zou het gaan om een jongeman en een koppel.

Het vliegtuig, met bestemming Antwerpen, stortte zaterdag omstreeks 12 uur neer net nadat het was opgestegen op het vliegveld van Bondues. Volgens de Franse krant La Voix Du Nord waren de drie mensen uit Béziers die aan boord waren op weg naar familie in België.

Vlak na het opstijgen stortte het vliegtuig neer in de buurt van een parkeerplaats achter een restaurant op een bedrijvenpark. Het vliegtuig vloog meteen in brand maar de brandweer kon de vlammen onder controle krijgen.

Zeer zeldzaam

Er is een technisch- en een forensisch onderzoek gestart, maar het openbaar ministerie gaat ervan uit dat er een storing aan de motor was.

William, piloot en instructeur in Bondues, zegt in La Voix du Nord dat dergelijke ongevallen extreem zeldzaam zouden zijn. Volgens hem zou de piloot via de radio gesproken hebben over een probleem in de cabine. Dat was net voor het vliegtuig neerstortte.

De piloot zou een zekere Bertrand Chauvel zijn. Hij was de voormalige voorzitter van de vliegclub Béziers Cap d’Agde. Chauvel was net met pensioen en zou een zeer ervaren piloot geweest zijn.

Luide knal

„We hoorden een hard motorgeluid en daarna een luide knal”, vertelt een inwoonster die vlak naast de plek woont waar het vliegtuig neerstortte. Ook andere inwoners spreken zaterdag van „een luide knal.” Fabrice, die wat verderop in het park zat, zag het vliegtuig naar beneden vallen: „Ik heb het zien vallen. Ik vond al dat die wat laag vloog en het leek alsof het wat moeite had om verder op te stijgen. Ik werd plots bang want mijn dochter woont daar niet ver vandaan.”

Volgens andere bewoners waren er ook trillingen. Zo vertelt een getuige dat ze eerst dacht dat er iets mis was met het gebouw waarin ze woont. „Ik ben gaan kijken bij het raam. Veel mensen waren aan het lopen, anderen waren de hulpdiensten al aan het bellen. Ik ben erg in shock”, vertelt de 26-jarige Typhaine.

„Er is ons een groter drama bespaard gebleven want het vliegtuig is niet neergestort in een woonwijk en het heeft ook de opslagplaatsen in de buurt kunnen ontwijken”, zei de burgemeester van Wambrechies Stéphane Brogniart, tegen Lille Actu. De burgemeester benadrukte dat het niet het moment is om schuldigen te zoeken, maar dat er misschien in de toekomst wel belangrijke vragen moeten gesteld worden.