Nieuws/Binnenland
1028654208
Binnenland

Gemiddeld aantal opnames blijft dalen

Besmettingen voor het eerst in 273 dagen onder signaalwaarde

ZEIST - UPDATE - Het aantal nieuwe coronagevallen is zondag opnieuw gedaald en daarmee onder een belangrijke grens uitgekomen. Het afgelopen etmaal testten er 1066 mensen positief op het coronavirus. Nederland blijft daarmee onder de limiet van 7 besmettingen op elke 100.000 inwoners. De laatste keer dat het aantal besmettingen onder de zogeheten signaalwaarde kwam, was op 13 september vorig jaar, 273 dagen geleden.

De signaalwaarde werd een jaar geleden ingesteld zodat de alarmbellen bij de overheid zouden afgaan omdat het aantal coronagevallen te hard oploopt. Als er veel besmettingen zijn, kan dat leiden tot veel ziekenhuisopnames. De zorg raakt dan overbelast. Om dat te voorkomen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zou de overheid misschien strengere maatregelen moeten nemen. Dat gebeurde ook: in oktober besloot het kabinet tot een gedeeltelijke lockdown en half december volgde een harde lockdown.

Viroloog Louis Kroes wijst erop dat de signaalwaarde hem op zichzelf niet zoveel zegt, omdat het een arbitrair begrip is. ,,Maar het is natuurlijk wel een extra bevestiging van dat er een significante, relevante daling ingezet is. Het gaat echt erg goed met de afname als gevolg van het seizoenseffect en de vaccinatie.”

Betekent dat dat een snellere versoepeling mogelijk is? Vanaf 30 juni kunnen er weer eendaagse buitenevenementen worden gehouden, waarbij bezoekers een vaccinatiebewijs of negatieve coronatest laten zien, maakte het kabinet afgelopen week bekend. Voetbalstadions zijn met zo’n bewijs dan ook bijvoorbeeld weer helemaal toegankelijk voor publiek, zonder anderhalve meter.

Kroes kan zich voorstellen dat die versoepeling gezien de cijfers nog wat naar voren gehaald wordt. ,,Al denk ik ook niet dat het op enkele dagen aankomt. De trend is gunstig en als er een redelijke inschatting van het risico gemaakt wordt waaruit blijkt dat de versoepelingen nog wat eerder kunnen plaatsvinden, zou ik dat steunen. We moeten tegelijkertijd wel alert blijven omdat de cijfers in Engeland natuurlijk wel weer wat stokken.”

Het aantal positieve tests daalt sinds eind april hard. Wel worden er op zondag altijd iets lagere waarden gemeld, terwijl zaterdagen altijd iets bovengemiddelde aantallen opleveren.

De situatie in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is licht gestegen vergeleken met een dag eerder, hoewel de grotere ontwikkeling is dat de ziekenhuizen leeglopen. In de ziekenhuizen liggen nu 676 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 4 meer dan op zaterdag (672) en de eerste stijging van het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen na twaalf achtereenvolgende dagen.

De verpleegafdelingen tellen nu 411 mensen met Covid-19. Dit zijn er 8 meer dan op zaterdag (403). Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde wel. Intensivisten en verpleegkundigen behandelen daar nog 265 mensen, 4 minder dan op zaterdag (269). Het is de 21e achtereenvolgende dag dat het aantal coronapatiënten op de ic daalt.

Het gemiddelde aantal opnames blijft dalen. In de afgelopen 24 uur zijn 34 nieuwe coronapatiënten opgenomen op een intensivecare- of verpleegafdeling. De leegloop van de ziekenhuizen is al enkele weken aan de gang. Eind april behandelden de ziekenhuizen nog meer dan 2700 coronapatiënten.

De ziekenhuizen zijn aan het leeglopen.

De ziekenhuizen zijn aan het leeglopen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo