Nieuws/Buitenland
1028765
Buitenland

Walging om uitspraak Egyptische topadvocaat

’Draagt een vrouw een gescheurde spijkerbroek? Dan mag je haar verkrachten’

CAÏRO - Volgens een Egyptische topadvocaat is het een nationale plicht om meisjes en vrouwen te verkrachten als zij nietsverhullende kleding dragen. De uitspraak van Nabih al-Wahsh zorgt voor een schokgolf van verontwaardiging en walging.

Al-Wahsh deed de uitspraak eerder deze maand in een televisieprogramma waarin gesproken werd over een wet tegen prostitutie in Egypte. “Vind jij het acceptabel dat een vrouw in kleding rondloopt waarbij je een stuk van haar bil ziet?” vroeg de raadsman. “Als een meisje er zo bijloopt, dan is haar lastigvallen een patriottische plicht en haar verkrachten een nationale plicht.”

Furieus

De Egyptische Nationale Vrouwenraad is furieus en heeft een klacht ingediend tegen de man. Ook de televisiezender moet het ontgelden, omdat de producenten de man een platform gaven. Al-Wahsh’ accounts op sociale media worden overspoeld met woedende berichten.

De raadsman zelf probeert intussen zo goed en kwaad als het kan zijn woorden terug te trekken. “Ik bedoelde eigenlijk gewoon dat er striktere straffen moeten komen ten opzichte van aanranding. Maar meisjes moeten zichzelf ook respecteren”, aldus Al-Wahsh.