Nieuws/Buitenland
1028767
Buitenland

Pillen voor Islamitische Staat onderschept

De haven van Gioia Tauro is een bekende doorvoerplek voor illegale waren.

De haven van Gioia Tauro is een bekende doorvoerplek voor illegale waren.

ROME - De Italiaanse politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag bij de haven van de Zuid-Italiaanse stad Gioia Tauro meer dan 24 miljoen tramadol-pillen in beslag genomen. Die worden verhandeld en gebruikt door de terreurorganisatie Islamitische Staat.

De haven van Gioia Tauro is een bekende doorvoerplek voor illegale waren.

De haven van Gioia Tauro is een bekende doorvoerplek voor illegale waren.

De Italiaanse politie meent dat de ’ndrangheta, de machtige maffia in Calabrië, en IS in deze handel samenwerken. Het is namelijk onmogelijk dat andere groepen illegale handel in Gioia Tauro bedrijven, zonder dat ze daarvoor toestemming krijgen van de ’ndrangheta.

De tramadol-pillen staan ook bekend als medicijn, maar in combinatie met andere componenten zijn ze zeer geschikt voor terroristen of strijders die tijdens het strijdgewoel hun emoties willen onderdrukken. Ze worden daarom ook wel ’drugs voor de strijders’ genoemd. Degene die ze inneemt, kent geen angsten of vermoeidheid meer. Al deze emoties worden door de pillen, vooral in combinatie met andere drugs, onderdrukt.

Tramadol-pillen werd ook gevonden bij de terroristen van de aanslag in Bataclan in Parijs. Boko Haram, de Nigeriaanse ’dependance’ van IS, zou de pillen aan hun kindsoldaten geven, voordat die op pad worden gestuurd voor een aanslag.

De pillen die de Italiaanse politie in beslag heeft genomen, kwamen uit India en waren bestemd voor Libië, vermoedelijk voor het gebied waar IS actief is. Een pil kost twee euro, dus de vangst van de politie heeft een waarde van ruim 48 miljoen euro.

„Deze vangst verbaast me niets, want in de haven van Gioia Tauro komt van alles binnen”, aldus de openbaar aanklager Gaetano Paci van de DDA, de tak van de Italiaanse justitie die zich bezig houdt met de strijd tegen de maffia. „Maar wat zorgen baart, is dat de ’ndrangheta met hen samenwerkt. We hebben al vaker geconstateerd dat er contacten zijn tussen de ’ndrangheta en criminele organisaties in het Midden-Oosten.”

Doordat het onderzoek nog loopt, kan de openbaar aanklager verder nog niet te veel details over de vondst geven.