Nieuws/Buitenland
1029052
Buitenland

Boodschap Bellot heeft echter serieuze ondertoon

Ludieke actie Belgische minister: donderpreek voor wegpiraten

BRUSSEL - Belgische wegpiraten en notoire recidivisten kunnen vanaf volgend jaar meer dan alleen een boete verwachten voor hun overtreding. De minister van Mobiliteit heeft besloten dat elke boete wordt vergezeld met een schriftelijke donderpreek die de overtreder zal herinneren aan de strengere straffen die hem of haar vanaf 2018 boven het hoofd hangen.

Minister François Bellot is helemaal klaar met de wegpiraten in België. De redactie van Sudpresse heeft zijn politieke plannen kunnen bekijken voor 2018 en daarin staat dat Bellot van plan is om de verkeersovertreders bij élke overtreding te herinneren aan het plan van de regering om hun wangedrag op de weg strenger te bestraffen. Naast de gebruikelijke boete krijgt de wegpiraat ook een schriftelijke donderpreek in de bus.

Hij hoopt hiermee niet alleen de onverbeterlijke recidivist te treffen, maar ook de gemiddelde automobilist in België, meldt Het Nieuwsblad. Er worden bij onze zuiderburen gemiddeld 9 miljoen boetes per jaar uitgedeeld.

Ware plaag

Want niet veel Belgen schijnen de nieuwe straffen te kennen en die liegen er niet om: Wie bijvoorbeeld 1,8 g alcohol per liter bloed blaast of voor de tweede keer betrapt wordt op rijden onder invloed, kan automatisch een alcoholslot opgelegd krijgen. Vluchtmisdrijf kan bestraft worden met een gevangenisstraf tot 4 jaar indien het slachtoffer zware letsels oploopt of sterft.

„Dit laffe gedrag is totaal onaanvaardbaar, maar het is wel uitgegroeid tot een ware plaag. Wij moeten oog hebben voor het lijden van de slachtoffers van dergelijke ongevallen en voor dat van hun familie. Daarom willen wij dat extra streng kan worden opgetreden tegen vluchters indien er gewonden vallen of doden te betreuren vallen”, schrijft hij in zijn politieke plannen.

De VIAS, de Belgische variant van Veilig Verkeer Nederland, juicht de actie van Bellot toe. „Elke vorm van communicatie over de gevaren van bepaalde gedragingen op de weg en de bijbehorende, verstrengde straffen, kan de weggebruiker hopelijk overtuigen dat hij zich in het vervolg maar beter aan de verkeersregels houdt.”