Nieuws/Binnenland
1029095249
Binnenland

Bedrijven worden geruimd

Opnieuw coronabesmetting bij twee nertsenfokkerijen in Brabant

UTRECHT - Opnieuw zijn op twee nertsenbedrijven in Brabant nertsen besmet geraakt met het coronavirus. Om verdere verspreiding te voorkomen, worden alle nertsen op de bedrijven gedood, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De nertsenfokkerijen liggen in de gemeente Gemert-Bakel, melden minister Hugo de Jonge (VWS) en Carola Schouten (Landbouw) aan de Kamer.

Met de nieuwe uitbraken is het totale aantal wegens corona geruimde nertsenbedrijven gestegen tot zeventien. Het virus kan overgaan van nertsen op mensen. Of dat bij de twee Brabantse bedrijven ook is gebeurd, is nog onbekend.

De meeste geruimde nertsenfarms staan in Noord-Brabant. In de gemeenten Gemert-Bakel en Sint Anthonis werden vorige week ook al besmettingen ontdekt. In totaal zijn al honderdduizenden dieren vergast.

Voor alle nertsenhouderijen in Nederland is een vervoersverbod en een bezoekverbod in de stallen van kracht. Ook gelden strenge hygiëneregels. Het fokken van pelsdieren is overigens vanaf 2024 verboden in Nederland. Minister Schouten werkt nog aan een regeling voor ondernemers die eerder willen stoppen met hun bedrijf.