Nieuws/Buitenland
1029125201
Buitenland

Iraaks parlement stemt voor terugtrekken troepen VS

BAGDAD - Het Iraakse parlement heeft zondag in een buitengewone zitting een resolutie aangenomen voor de terugtrekking van de ongeveer 5200 Amerikaanse militairen die in het land gestationeerd zijn.

De resolutie roept de regering op het initiatief te nemen tot de terugtrekking van alle buitenlandse troepen in het land die deel uitmaken van de door de VS geleide coalitie ter bestrijding van Islamitische staat.

Het parlement eiste ook dat buitenlandse troepen in de toekomst geen gebruik meer mogen maken van het Iraakse luchtruim. De resoluties van het parlement zullen waarschijnlijk door de regering worden opgevolgd. In een toespraak voor de stemming drong premier Adel Abdul Mahdi er bij het parlement op aan om te werken aan een volledige terugtrekking van de Amerikaanse militairen: „We hebben twee opties: de buitenlandse aanwezigheid onmiddellijk beëindigen of een tijdschema opstellen om dit te bereiken.” zei Abdel Mahdi.

Qassem Soleimani

De zitting komt twee dagen na de Amerikaanse drone-aanval op een konvooi in Bagdad waarbij onder anderen de Iraanse militaire commandant Qassem Soleimani en de Iraakse legeroverste Abu Mahdi al-Muhandis werden gedood. De aanval leidde tot woedende reacties in Irak en Iran.

Het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag officiële klachten ingediend bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en de Veiligheidsraad over de Amerikaanse luchtaanvallen op Iraakse bodem.

De klacht gaat over „Amerikaanse aanvallen en agressie op Iraakse militaire posities en de moord op Iraakse en geallieerde militaire bevelhebbers op hoog niveau op Iraakse grond”, aldus het ministerie in een verklaring.

Het ministerie beschrijft de aanvallen als „gevaarlijke schending van Iraakse soevereiniteit en van de voorwaarden over de aanwezigheid van de VS in Irak.”

Het ministerie roept de Veiligheidsraad op om de aanvallen te veroordelen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop