Nieuws/Binnenland
1029161941
Binnenland

Gebruikt wc-papier Overijsselaars zit straks mogelijk in asfalt

ZWOLLE - Gebruikt wc-papier van inwoners van Overijssel wordt over een tijdje mogelijk hergebruikt in de wegenbouw. Waterschap Drents Overijsselse Delta gaat bij de rioolwaterzuivering in Dalfsen cellulose terugwinnen, dat onder meer in vezels van wc-papier zit. Die stof kan onder meer van pas komen in de asfaltindustrie. Het waterschap trekt 1,2 miljoen euro uit voor onderzoek naar deze en andere toepassingen.

De cellulose wordt in een speciale installatie gefilterd uit rioolslib, dat als restproduct achterblijft bij het zuiveren van rioolwater. Die installatie moet nog worden gebouwd. „In het onderzoek is veel aandacht voor de kwaliteit van het geoogste zeefgoed en welke afzetmarkten daarmee bediend kunnen worden”, laat het waterschap weten.

Waterschappen willen de komende jaren veel meer van dit soort technieken gaan gebruiken. Ze hebben het doel om in 2050 „volledig circulair” te zijn. Dat wil zeggen dat alle grondstoffen waarmee dat kan worden hergebruikt. Zo worden natuurlijke hulpbronnen niet verder uitgeput.

De verwachting is dat het terugwinnen van cellulose ook gunstig zal uitpakken voor het functioneren van de rioolwaterzuivering zelf. „Hierdoor kan rioolwater in de toekomst mogelijk efficiënter worden gezuiverd”, aldus het waterschap. In hoeverre dat zo is, zal uit het onderzoek moeten blijken.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop