Nieuws/Buitenland
1029878045
Buitenland

Opnames klaar, Russische actrice weer terug uit de ruimte

Joelia Peresild

Joelia Peresild

BAJKONOER - Voor het eerst in de geschiedenis is een film buiten de aarde opgenomen. Na bijna twee weken zit het werk van actrice Joelia Peresild (37) in het internationale ruimtestation ISS erop. Daarom keerde ze zondag terug naar de aarde. Ook haar cameraman en producent Klim Sjipenko (38) verliet de ruimte, net als kosmonaut Oleg Novitski (50), die een halfjaar in de ruimte is geweest.

Joelia Peresild

Joelia Peresild

Peresild, Sjipenko en Novitski zaten bij hun terugkeer in een Sojoez-capsule. In de nacht van zaterdag op zondag werd die losgekoppeld van het ISS, ongeveer 420 kilometer boven de aarde. Daarna zakte het vaartuig langzaam naar beneden. Uiteindelijk gaat hij gecontroleerd de dampkring in. Rond 06.36 uur uur landde de Sojoez veilig op de eindeloze vlaktes van Kazachstan, hangend aan parachutes.

Peresild speelt de hoofdrol in de nieuwe Russische film Vizov (De uitdaging). In de film wordt Novitski onwel. Hij kan niet terug naar de aarde, en daarom gaat een chirurg, die door Peresild wordt gespeeld, de ruimte in om hem te opereren en zijn leven te redden. Het laatste half uur van de film moet zich in het ruimtestation afspelen. Het is nog niet bekend wanneer de film uitkomt en of hij ook in Nederlandse bioscopen te zien is.

Bij de landing van de capsule stond ook een cameraploeg te filmen. Die beelden worden gebruikt bij het maken van de film, zei een van de producenten tegen persbureau AFP. Ook zouden er bijrolletjes zijn voor de kosmonauten, zoals Russen hun ruimtevaarders noemen, die in het ISS waren.

De Russen kunnen met het filmproject weer een ruimteprimeur op hun naam schrijven. De toenmalige Sovjet-Unie was het eerste land dat een satelliet (Spoetnik) en een dier (hond Laika) in een baan om de aarde bracht. Ook de eerste mens in de ruimte (Joeri Gagarin) was een Sovjet-kosmonaut.

Voor Rusland zijn de filmopnames een bron van inkomsten en een manier om reclame voor zichzelf te maken. Moskou verslaat bovendien zijn eeuwige rivaal, de Verenigde Staten. Acteur Tom Cruise wil over een tijdje ook naar het ISS gaan om daar een film op te nemen. Daarbij is ruimtevaartbedrijf SpaceX van zakenman Elon Musk betrokken.

In het ISS wonen nu nog zeven mensen: drie Amerikanen, twee Russen, een Japanner en een Fransman.