Nieuws/Buitenland
1030307632
Buitenland

Biden stuurt militaire hulp

’VS roepen familie ambassadepersoneel terug uit Oekraïne’

De Amerikaanse president Joe Biden.

De Amerikaanse president Joe Biden.

KIEV - Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de familieleden en mogelijk ook medewerkers van het ambassadepersoneel in Oekraïne opgeroepen dat land te verlaten. De evacuatie begint maandag al. Dat heeft Fox News te horen gekregen van functionarissen in Washington. Ook stuurt Amerika militaire hulp naar het land. Nederland grijpt nog niet in, laat een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

De Amerikaanse president Joe Biden.

De Amerikaanse president Joe Biden.

De VS houden sterk rekening met een Russische inval in Oekraïne. President Poetin heeft een grote troepenmacht samengetrokken bij de Oekraïense grens en de marine oefent in de Zwarte Zee en de Zee van Azov. Het Kremlin wil dat de NAVO zich terugtrekt uit Oost-Europa en garandeert dat Oekraïne geen lid wordt van het westerse bondgenootschap.

Moskou voerde de druk nog wat verder op door de Ierse regering op de hoogte te stellen van voorgenomen schietoefeningen in internationale wateren op 240 kilometer uit de kust van County Cork. De manoeuvres, waaraan zee- en luchtmacht meedoen, beginnen volgens nieuwssite The Journal op 3 februari.

Spanje stuurt een aantal gevechtsvliegtuigen naar Bulgarije om het luchtruim van dat NAVO-land te helpen bewaken. Het gaat volgens de Bulgaarse minister van Defensie Stefan Janev om Eurofighters. Het Bulgaarse parlement beslist maandag over de inzet van de Spaanse toestellen.

Deze week maakte defensieminister Kajsa Ollongren bekend dat Nederland, naast een amfibisch transportschip met landingsvaartuigen en helikopters, twee F-35’s beschikbaar stelt voor dezelfde missie in Bulgarije.

Nederland ziet op dit moment geen reden om ambassadepersoneel weg te halen uit Oekraïne. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken desgevraagd weten.

„We houden de ontwikkelingen voortdurend in de gaten en wegen steeds af welke stappen we moeten nemen”, aldus het ministerie. „Daarbij bekijken we uiteraard ook of er aanleiding is om medewerkers van de ambassade te laten vertrekken. Op dit moment is daar geen aanleiding toe.”

Duitsland

Het blad Bild meldde zaterdag dat de Duitse autoriteiten ook voorbereiding treffen om de medewerkers van de ambassade in Oekraïne en hun gezinsleden te repatriëren. Het plan wordt ten uitvoer gebracht zodra de spanning verder oploopt en een oorlog dreigt uit te breken.

Een Amerikaans vrachtvliegtuig met militaire goederen is in de nacht van vrijdag op zaterdag geland op het vliegveld van Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. De Amerikaanse ambassade in Oekraïne twitterde dat in opdracht van president Joe Biden ongeveer 90 ton „aan dodelijke hulp is verstuurd”, waaronder munitie voor degenen die vanuit de frontlinies Oekraïne verdedigen.

De ambassade stelde dat met de zending wordt aangetoond dat de Amerikanen „Oekraïne willen helpen bij het versterken van zijn defensie tegen de groeiende Russische agressie.”

De spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten en andere westerse landen zijn hoog opgelopen door het conflict in Oekraïne. Sinds 2014 woedt er een burgeroorlog in het oosten van het land.