Nieuws/Buitenland
1030494
Buitenland

Justitie: straf Pistorius 'schokkend' laag

BLOEMFONTEIN - Aanklagers in Zuid-Afrika deden vrijdag een nieuwe poging om Oscar Pistorius langer achter de tralies te krijgen. Ze betoogden voor het hoogste Hof van Beroep in Bloemfontein dat de paralympische hardloper ,,schokkend'' laag is gestraft voor het doodschieten van zijn vriendin, het fotomodel Reeva Steenkamp.

Zuid-Afrika is al jaren in de ban van de strafzaak tegen Pistorius. De nu dertigjarige topsporter vuurde in 2013 meerdere keren door zijn badkamerdeur. Daardoor kwam zijn vriendin om het leven. Pistorius dacht naar eigen zeggen dat een inbreker in de ruimte zat.

Pistorius kreeg in eerste instantie vijf jaar gevangenis wegens dood door schuld. Het Hof van Beroep stelde echter dat de voormalige atleet moest worden veroordeeld wegens moord. Daarop kreeg hij zes jaar cel. Het Openbaar Ministerie vindt dat nog steeds te laag en wil weer in beroep.

De advocaat van de sporter betoogde op zijn beurt dat Pistorius zwaar gebukt gaat onder de zaak. Hij zou kampen met posttraumatische stress. Het is nog onduidelijk wanneer het hof besluit of het OM het vonnis weer mag aanvechten.