Nieuws/Binnenland
1030580
Binnenland

Rutte noemt relschoppers 'klootzakken'

Den Haag - Premier Rutte noemt de raddraaiers in het Limburgse Blerick „klootzakken.” Hij wil dat hun omgeving, zoals familieleden, ook hun ’corrigerende rol’ oppakken en ze aanspreken op hun daden.

In Blerick is het al dagen onrustig. Na opnieuw een schietpartij braken er vechtpartijen uit tussen groepen en dat had vermoedelijk met drugshandel te maken. Journalisten die poolshoogte kwamen nemen, werden belaagd en mishandeld.

Premier Rutte zegt blij te zijn dat het lokale bestuur heeft opgetreden. Zijn minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft ook al gezegd dat er zo nodig extra agenten naar de Limburgse streek gaan.

„Dit is een land waar de staat en niet de straat regeert”, vindt Rutte. Volgens Rutte doet de politiek al veel, zoals investeren in wijkagenten, en hij heeft de indruk dat het lokale gezag „goede acties” heeft ondernomen. Tegelijkertijd vindt hij dat de oplossing hierin niet alleen van de politiek mag worden verwacht. Hij zegt ook te kijken naar de omgeving van „de klootzakken die dit doen.” Volgens Rutte hebben ouders, familieleden en vrienden ook een ’corrigerende rol’. „Uiteindelijk is het een zaak die we als samenleving moeten oplossen.”