Nieuws/Binnenland
1030954585
Binnenland

23.066 positieve coronatests, op een na hoogste aantal ooit

ZEIST -

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 23.066 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het op een na hoogste aantal ooit. Afgelopen donderdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zo’n 23.600 positieve tests.

In de afgelopen zeven dagen zijn 151.196 besmettingen bevestigd. Dat is het hoogste weektotaal ooit. Vorige week maandag werd voor het eerst de grens van 100.000 positieve tests in een week tijd gepasseerd, nu gaat Nederland voor het eerst door de barrière van 150.000 positieve tests in zeven dagen.

Weektotaal 49 procent hoger

Het weektotaal ligt 49 procent hoger dan vorige week, dus de verspreiding van het virus verliest nog geen tempo. Gemiddeld komt het neer op bijna 21.600 nieuwe gevallen per dag. Dat gemiddelde stijgt voor de 53e dag op rij en dat is bijna een record.

Amsterdam telde de meeste positieve tests. In de hoofdstad kregen 817 inwoners te horen dat het virus bij hen is aangetroffen. Rotterdam registreerde 660 nieuwe gevallen en Den Haag 525. Daarna volgen Utrecht (443), Den Bosch (321), Almere (306) en Eindhoven (303). Alleen op Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog testte niemand positief.

In november heeft het RIVM tot nu toe 333.409 positieve tests gemeld. Dat is nu al een maandrecord, hoewel november nog ruim een week duurt.

29 meldingen van overleden patiënten

Het RIVM kreeg in de afgelopen dag 29 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting is overleden. Voor een maandag is dat het hoogste aantal sinds 22 februari, precies negen maanden geleden. Doorgaans meldt het RIVM op maandagen wat minder sterfgevallen. Mensen die in het weekeinde zijn overleden, worden vaak in de loop van maandag geregistreerd, waarna ze meegeteld worden in de cijfers die het RIVM op dinsdag naar buiten brengt. Amsterdam, Dordrecht en Veenendaal hadden afgelopen dag elk drie gemelde sterfgevallen.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM het overlijden van 247 coronapatiënten. Dat komt neer op gemiddeld ruim 35 sterfgevallen per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 12 maart.

2430 coronapatiënten in ziekenhuizen

Zorgmedewerkers van de Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel 2430 coronapatiënten, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is een stijging van 114 patiënten ten opzichte van een etmaal geleden.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1960 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is een stijging van per saldo 110 patiënten ten opzichte van 24 uur geleden. De klinieken namen 254 nieuwe coronapatiënten op. Doordat er ook mensen de afdelingen verlieten of overleden, steeg het totaalaantal opgenomen patiënten in de klinieken minder hard.

Medewerkers van de ic's moeten momenteel zorg verlenen aan 470 coronapatiënten. Dat zijn er per saldo vier meer dan zondag. Er werden 34 nieuwe ernstig zieke coronapatiënten op de ic's opgenomen, maar doordat er ook patiënten werden ontslagen of overleden, steeg het aantal opgenomen patiënten minder snel.

Afgelopen week werden er gemiddeld 305 nieuwe coronapatiënten per dag in de ziekenhuizen opgenomen. Dat is het hoogste niveau sinds 3 mei.

Ic-capaciteit vergroten

Intensive cares zijn druk bezig hun capaciteit te vergroten, zodat ze voorbereid zijn op alle patiënten die in de komende weken nog moeten worden opgenomen. De ic's hebben momenteel 1055 bedden staan, het hoogste aantal sinds 21 juni. Daarvan zijn 882 momenteel bezet, door mensen met corona of met andere klachten. Het betekent dat de ic's nog 173 bedden over hebben voor noodgevallen, wat neerkomt op ongeveer twee vrije ic-bedden per ziekenhuis.

De ic's moeten eigenlijk 188 bedden beschikbaar hebben. Het is de 25e keer in de afgelopen 27 dagen dat ic's te weinig bedden achter de hand hebben.

Ongeveer een maand geleden werd besloten om patiënten te spreiden over het land, om de druk op de ziekenhuizen gelijkmatig te verdelen en zo veel mogelijk te voorkomen dat de zorg vastloopt. Op zondag zijn zeven mensen verplaatst naar een andere regio. Sinds de spreiding werd hervat zijn 222 mensen overgebracht naar andere regio's.