Nieuws/Binnenland

Moszkowicz heeft nieuwe baan

Bram Moszkowicz heeft een nieuwe baan. De ex-strafpleiter gaat per 1 januari aan de slag als ’of counsel’, een soort juridisch adviseur bij advocatenkantoor Brink Attorneys in Amsterdam.

„We zijn niet voor elkaar op de knieën gegaan, maar er is wel sprake van een soort huwelijk”, zegt Moszkowicz, die in april van dit jaar van het Hof van Discipline een verbod kreeg om nog langer als advocaat werkzaam te zijn.

Met deze nieuwe stap hoopt Moszkowicz zijn ’annus horribilis’ (rampjaar) te kunnen afsluiten en in het nieuwe jaar een verse start te maken. Advocaat Henk Brink en Bram Moszkowicz kennen elkaar al vele jaren. Ze stonden met enige regelmaat naast elkaar in de rechtszaal te pleiten, zoals in de zaak tegen Etienne Urka, jarenlang de rechterhand van topcrimineel Klaas Bruinsma. „We kwamen niet bij elkaar over de vloer, maar we hadden altijd een klik. Er zijn niet veel advocaten met wie ik zou kunnen doen wat ik nu bij Brink ga doen.” Behoorde een soortgelijke constructie met zijn broers ook tot de mogelijkheden? Moszkowicz: „Daar geef ik geen commentaar op.”

Meerwaarde

Henk Brink (48) denkt dat Moszkowicz een meerwaarde voor zijn kantoor kan hebben. „Hij heeft toch 27 jaar ervaring als advocaat.” Als ’of counsel’ gaat Moszkowicz samen met Brink dossiers doornemen en zaken voorbereiden, voor zover cliënten dat willen, „en bereid zijn te betalen voor een extra jurist die hun zaak bekijkt”, zegt Brink. Moszkowicz’ werk stopt waar het pleiten in de zaal begint, want dat mag hij niet meer doen.

Is Brink niet bevreesd dat het bevlekte blazoen van Moszkowicz een negatief effect heeft op zijn kantoor? „Daar ben ik niet bang voor. Ik vind het niet zo belangrijk wat anderen vinden, wat er verder ook zij van de uitspraak van het hof.”