Nieuws/Binnenland
1031256
Binnenland

Opstelten: Verstrekken tapgegevens 'niet nodig'

Logbestanden en andere technische informatie over de storing in een tapsysteem van de Nationale Politie tijdens een telefoontje van Jos van Rey met staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) zullen wat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) betreft niet aan de Tweede Kamer worden verstrekt.

Dat zei Opstelten vrijdag tegen De Telegraaf. "Dat lijkt mij niet nodig. Het is gewoon het systeem en men moet uitgaan van mijn woord", zegt Opstelten op de vraag of hij de Kamer de technische gegevens wil opsturen.

De minister verwerpt de golf van kritiek die ontstak in het land. Veel mensen vinden de verklaring ongeloofwaardig dat door een storing in de stroomvoorziening van de tapkamer een mogelijk zeer belangrijk gesprek in de strafzaak tegen Van Rey niet is opgenomen. De Limburgse VVD-politicus werd afgeluisterd, maar juist op de middag van het gesprek, dat volgens Van Rey over de burgemeestersbenoeming van Roermond ging, viel de stroom uit de tapkamer vijftig minuten lang uit.

De advocaat van Jos van Rey laat in een reactie weten dat als de Tweede Kamer de technische gegevens niet opvraagt, zij dit via de rechtbank zal doen.

D66-Kamerlid Berndsen laat weten dat zij samen met CDA'er Oskam en GroenLinks-politica Van Tongeren volgende week nieuwe schriftelijke vragen gaat stellen over de details van de storing. "Het is natuurlijk al heel raar dat er niet een alarm afgaat als de stroom uitvalt", vindt Berndsen.