Nieuws/Buitenland
1031317
Buitenland

Angola verbiedt islamitische groepen

De regering van Angola heeft geweigerd een aantal islamitische groepen te registreren en illegale moskeeën gesloten omdat zij niet aan de wet voldeden. Zij spreekt echter tegen dat zij de moslims vervolgt.

De regering in de vroegere Portugese kolonie, waar de meerderheid van de bevolking christen is, kreeg een storm van kritiek over zich heen, nadat sommige internationale media hadden bericht dat zij „de islam had verboden”. Dat was een gevolg van een verklaring van het ministerie van Justitie eerder deze maand dat 194 „religieuze gezindten” het recht op registratie was ontzegd, waaronder de islamitische gemeenschap van Angola. Ook een aantal groepen van evangelische christenen en andere niet-islamitische groepen zagen hun wens om erkenning niet gehonoreerd.

Minister Georges Chikoti van Buitenlandse Zaken wees er vrijdag op dat de grondwet godsdienstvrijheid erkent, maar dat de groepen van wie de registratie is afgewezen, niet aan de eisen voldeden. Hij maakte niet duidelijk welke eisen dat waren. Mogelijk zijn sommige groepen te klein. Volgens de wet moeten godsdienstige groeperingen meer dan 100.000 volwassen leden hebben en in meer dan twee derde van het grondgebied aanwezig zijn om voor erkenning in in aanmerking te komen.