Nieuws/Binnenland
1031518
Binnenland

Aangifte na afluisteren

SEBA-voorzitter Koen de Lange heeft gisteren aangifte gedaan tegen de PvdA en GroenLinks, vanwege het afluisterschandaal. Volgens De Lange schofferen de twee partijen de 36.000 mensen die zijn referendum over de erfpacht steunen.

Ook de twee fractievoorzitters Marjolein Moorman en Marieke van Doorninck hebben een aanklacht aan hun broek wegens het heimelijk afluisteren van Amsterdammers en ook wegens smaad.

Obstructie

De Lange is furieus. „Het is beschamend dat een politieke partij heimelijk opnames maakt en daarmee ons in een kwaad daglicht probeert te stellen. Ik vind dit ook obstructie van het referendum waar ik voor vecht. Er is best iets over te zeggen of die bewoordingen van de werkstudenten goed gekozen waren, maar de strekking van die opmerkingen steun ik volledig. Kennelijk willen PvdA en GroenLinks niet openlijk de discussie met mij aan gaan.”

Gisteren maakten PvdA en GroenLinks bekend dat ze met opnameapparatuur gesprekken met vrijwilligers en werkstudenten van de SEBA hebben vastgelegd. SEBA was de afgelopen weken druk in de weer om de 27.000 benodigde handtekeningen voor een referendum binnen te halen. Hiervoor schakelde De Lange een bedrijf in dat mee hielp met het verwerven van handtekeningen op straat.

Volgens de linkse partijen gebruikten de werkstudenten onjuiste argumenten om Amsterdammers te verleiden hun handtekening te zetten. Om dit te bewijzen stuurden ze PvdA- en GroenLinks-leden op de werkstudenten af met geheime microfoons. Zonder dat de SEBA-medewerkers het wisten werden ze afgeluisterd, de gesprekken werden deze week gepubliceerd op de website van de PvdA.

Strafbaar

Volgens privacyadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm van advocatenkantoor Bureau Brandeis is dit strafbaar, andere advocaten wijzen erop dat ook het publiceren van de opgenomen gesprekken niet deugt. Maar een woordvoerder van de PvdA zegt dat zijn partij „niet gelooft dat dit strafbaar is”.

Door de aangifte van de SEBA moet justitie zich over de kwestie gaan buigen. De straf die kan worden opgelegd voor het schenden van de privacy is maximaal drie maanden cel of een