Nieuws/Binnenland
1031582809
Binnenland

LIVE | Getuige Astrid Holleeder blijft vol emoties in proces: ’Mijn broer wilde bloedbad niet voorkomen’

AMSTERDAM - In de extra beveiligde zittingszaal van de rechtbank op Schiphol hoort het Amsterdams gerechtshof dinsdag Astrid Holleeder als getuige in de strafzaak tegen haar broer Willem. Hij zou achter een reeks moorden in de onderwereld zitten en kreeg daarvoor eerder van de rechtbank een levenslange gevangenisstraf opgelegd.

Verslaggever Saskia Belleman is in Amsterdam aanwezig, volg haar liveverslag onderaan dit bericht.

Het gerechtshof Amsterdam heeft de uitspraak in de strafzaak tegen Willem Holleeder gepland op 24 juni volgend jaar. Dat maakte het hof dinsdag bekend tijdens een zitting in de zaak in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Eerder was nog geen datum voor de uitspraak bekend.

Eind november of begin december zal het Openbaar Ministerie de strafeis in hoger beroep formuleren. Daarna zullen zijn advocaten hun pleidooi houden. Holleeder zelf krijgt op 21 januari gelegenheid voor het uitspreken van zijn laatste woord.

Astrid en Sonja

Astrid en zus Sonja hebben beiden belastend over Holleeder (63) verklaard. Hun getuigenissen bij de rechtbank leidden destijds tot heftige en emotionele confrontaties. Beiden werden in hun contacten met justitie bijgestaan door Peter R. de Vries, die in juli in Amsterdam is doodgeschoten.

Holleeder heeft zich bij herhaling in felle, afkeurende bewoordingen uitgelaten over de getuigenissen van zijn zussen, waarbij vooral Astrid het moest ontgelden. Zij is in zijn ogen het kwade genius achter het ’verraad’. De verklaringen van zijn zussen doet hij af als leugens en verzinsels.

Astrid schetst in de rechtbank vanuit de getuigenbox hoe ze tussen twee vuren in zat. „Het was wel mijn broer, hè? Je hebt te maken met allerlei emoties. Schuld en schaamte. Ik heb heel lang willen geloven wat mijn broer zei; dat hij een bloedbad wilde voorkomen. Maar dat was niet zo.”

’Trial by media’

Holleeder meent dat Astrid en De Vries hem een ’trial by media’ hebben bezorgd. Ook De Vries heeft getuigenverklaringen tegen Holleeder afgelegd. Astrid heeft heimelijk opnames gemaakt van gesprekken die zij met haar broer voerde. Zij schreef drie boeken, over onder meer haar relatie met haar broer en over haar ervaringen als (bedreigde) getuige. Voor de getuigenis in hoger beroep van Astrid heeft het hof dinsdag en woensdag uitgetrokken.

Op 4 en 5 oktober is het de beurt aan Sonja. Een van de moordslachtoffers in het omvangrijke dossier is Cor van Hout, haar partner en de vroegere ’bloedgabber’ van Holleeder - beiden waren betrokken bij de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken in 1983. Van Hout werd in januari 2003 in Amstelveen doodgeschoten.

Volg de zaak hieronder vanaf 09.30 uur via de tweets van Saskia Belleman.