1032259
Binnenland

NIEUWS

Veerbotenoorlog op het Wad krijgt politieke lading

De door watersporters goed gevolgde ruzie op het Wad tussen rederij Doeksen en de Eigen Veerdienst Terschelling EVT begint nu ook commotie te veroorzaken in Den Haag.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) haalt in de ruzie over de Waddenveren stevig uit naar staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur). De zaak riekt volgens de mededingingswaakhond naar machtsmisbruik door de Staat.

PassagiersvervoerDat blijkt uit een brief die in handen is van De Telegraaf. In de brief plaatst de ACM grote vraagtekens bij beslissingen die door de PvdA-bewindsvrouw zijn genomen. Zij maakte onlangs bekend rederij Doeksen te hebben verkozen boven Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) voor het passagiersvervoer naar het eiland. Zij doet dit door eenzijdig het huurcontract van de aanlegsteiger in Terschelling op te zeggen voor EVT.

BedenkingenRisicovol De ACM denkt dat dit niet door de beugel kan. "Er zijn ernstige bedenkingen bij de gang van zaken rondom dit dossier", laat de waakhond weten. Het opzeggen van het steigercontract is 'bijzonder risicovol' en lijkt 'op het eerste gezicht' op 'een overtreding van de Mededingingswet'. De mededingingswaakhond wijst erop dat door het ontbinden van het contract EVT niet langer het hoofd boven water kan houden.

BotenruzieIn de brief geeft de ACM verder aan dat het meer tijd nodig heeft om de zaak verder uit te diepen. Mansveld heeft echter aan de Tweede Kamer laten weten dat ze dit niet nodig acht. Vandaag debatteert de Kamer over de botenruzie en de rol van de Staat daarin.

Vrije marktDe veerbotenoorlog tussen rederij Doeksen en de Eigen Veerdienst Terschelling ettert al jaren voort. Sinds 2008 concurreert de EVT met Doeksen. Beide rederijen varen tussen Harlingen en Terschelling. De EVT vindt dat zij zich in de vrije markt begeeft, maar rederij Doeksen stelt financiële schade door inmenging van de nieuwe partij te ondervinden. Het CDA in de Kamer heeft eerder al kritische kanttekeningen in de richting van Mansvelds optreden geplaatst. Daarnaast lopen er nog diverse rechtszaken op het hoogste niveau.