Nieuws/Binnenland
1032305
Binnenland

Mitella T-shirt Beste Zorgidee 2013

Het mitella T-shirt is verkozen tot 'Het Beste Zorgidee' van 2013. Het T-shirt met afritsbare mitella biedt meer draagcomfort dan een gewone mitella. Het idee is afkomstig van de scholieren Nienke Spaan en Christi Kuiper uit Broek op Waterland en kreeg de meeste van de ruim 7300 publieksstemmen. De 16-jarige scholieren winnen hiermee een bedrag van € 10.000,-.

Met 555 inzendingen is er dit jaar een recordaantal ideeën binnengekomen bij organisator (en zorgverzekeraar) ONVZ. Door een jury zijn er uiteindelijk vijf ideeën genomineerd: het 'online intakeformulier voor cardiologie', 'studieschuld aflossen in de zorg', het 'gekleurde polsbandje voor patiënten met een allergie', 'zorgadvies nasturen per mail' en uitgeroepen tot winnaar: het 'mitella T-shirt'.

Knoopje

Nienke en Christi (beide 16 jaar), kregen afgelopen april vanuit school de opdracht om een technisch ontwerp te maken toen ze op het idee kwamen om 'iets met een mitella te doen'. De meiden vonden dat de mitella al eeuwen hetzelfde is en helemaal niet handig. De band of doek die om de nek hangt en een gekwetste arm ondersteuning biedt is volgens Nienke alles behalve comfortabel. "Alle druk zit onder het knoopje in je nek. Wij hoorden vaak dat mensen hier veel last door krijgen. Daarom bedachten wij een mitella die aan een shirt vastzit, waardoor je de druk naar de schouders verplaatst en het veel fijner zit. Je kan daarnaast trouwens kiezen uit allerlei soorten ontwerpen, zo ziet het er ook nog leuker uit dan een normale mitella.”Eng

Met behulp van de cheque die Nienke en Christi hebben gewonnen, zouden ze hun idee daadwerkelijk kunnen uitvoeren. Wel een beetje eng, vindt Nienke. "Er moet natuurlijk wel iemand zijn die ons idee wil produceren, zo iemand vinden is misschien best lastig. Daarnaast zit je ook met zaken als het aanvragen van patent en alles eromheen. Maar het zou wel heel leuk zijn!"

Het 'Beste Zorgidee van Nederland' is in 2008 door ONVZ in het leven geroepen om de consument mee te laten denken over de kwaliteit, de productiviteit of de toegankelijkheid van de Nederlandse zorg met als doel deze te verbeteren.