Nieuws/Buitenland
1032391
Buitenland

Amerikaanse bommenwerpers provoceren China

De Verenigde Staten hebben China geprovoceerd door onaangekondigd met twee militaire vliegtuigen een vlucht te maken boven betwiste eilandjes in de Oost-Chinese Zee.

Peking stelde dit weekend juist een "luchtverdedigingszone" in boven het gebied. Vliegtuigen moeten zich daar identificeren. Als ze de Chinese instructies niet opvolgen, krijgen ze te maken krijgen met „defensieve noodmaatregelen” door het Chinese leger, aldus een dreigende verklaring. Maar Amerika trekt zich daar dus niks van aan, zo bleek vandaag toen twee B-52 bommenwerpers door het gebied vlogen zonder China daarover te informeren.

Australië heeft de Chinese ambassadeur ondertussen op het matje geroepen in verband met de zone' die Peking heeft ingesteld. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Julie Boshop dinsdag laten weten.

In een verklaring zegt ze dat ,,de timing waarmee en de manier waarop'' China de zone instelde, niet zullen helpen de stabiliteit in de regio te verbeteren. De diplomaat werd gevraagd om uitleg en kreeg te horen dat Australië zich zorgen maakt over de stap.