Nieuws
1032394
Nieuws

Werkgevers woest over waterbelasting

De forse verhoging van de waterbelasting is onredelijk, onzorgvuldig en schaadt de exportpositie van het Nederlandse bedrijfsleven.

Die harde kritiek uiten de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een brandbrief aan de Eerste Kamer, die zich nog over de belastingverhoging moet buigen. „Deze belasting lijkt te verworden tot zowel een financiële als een administratieve strop voor het bedrijfsleven”, stelt directeur Cees Oudshoorn van VNO-NCW.

Het opschroeven van de taks op leidingwater moet de schatkist circa 205 miljoen euro per jaar opleveren. Voor huishoudens betekent dit een lastenverzwaring van enkele tientallen euro’s. Maar ook bedrijven worden hard getroffen.

Oneerlijk

Staalfabrikant Tata in IJmuiden vreest ruim 1 miljoen euro aan waterbelasting te moeten gaan betalen. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland leidt dit tot een oneerlijke situatie, omdat concurrenten van Tata (voorheen Hoogovens) in het buitenland geen watertaks hoeven op te brengen. De werkgevers vrezen ook dat kleinere ondernemers zoals eigenaren van campings, zwembaden en vakantieparken keihard worden geraakt door de heffing.

Verder zijn beide organisaties verbaasd over de manier waarop de belastingverhoging tot stand is gekomen. Het kabinet leek de waterbelasting namelijk te willen afschaffen. Maar in plaats daarvan gaat deze taks volgend jaar flink omhoog door de afspraken in het Herfstakkoord.

„De besluitvorming over deze belasting heeft feitelijk in slechts een aantal dagen plaatsgehad”, aldus de werkgevers. Zij roepen de Eerste Kamer op wel te komen tot zorgvuldige besluitvorming.

Waterbedrijven ook ontevreden

De waterleidingbedrijven zijn ook ontevreden. Zij hebben de prijs van kraanwater al jaren laag proberen te houden. Maar door de belastingverhoging worden hun klanten volgend jaar plotseling geconfronteerd met een flink hogere nota. Ook geloven de waterleveranciers niet dat consumenten en bedrijven straks zuiniger met het duurdere water zullen omgaan, zoals het kabinet beweert.