Nieuws/Buitenland
1032408
Buitenland

Brussel wacht Duitse tolplannen af

Onderhandelaars van CDU/CSU en SPD hebben een akkoord bereikt over tolheffing die is gericht op buitenlandse automobilisten op Duitse snelwegen. Dit heeft de publieke omroep ZDF dinsdag gemeld.

Vanwege EU-recht moet de tol ook van Duitse automobilisten worden gevraagd. Buitenlanders mogen niet worden gediscrimineerd met de heffingen. Maar de Duitse belastingbetaler en automobilist wordt in de plannen gecompenseerd voor het verlies door tolgeld. De regeling moet ook geld opleveren voor miljardeninvesteringen in wegen en spoorwegen in de Bondsrepubliek. Nadere details moeten nog worden uitgewerkt, maar het is de bedoeling dat de wet in de loop van 2014 wordt aangenomen. De tolheffing zou dan al op 1 januari 2015 kunnen beginnen.

België heeft eerder dit jaar afgezien van een plan om bij personenauto's tol te heffen op de belangrijkste verbindingswegen. Ook ik dit plan zou de 'binnenlandse' automobilist gecompenseerd worden. Het Belgische plan voor een vignet is niet nieuw, maar werd al in 2007 geopperd.

De ANWB liet dinsdag weten het vreemd te vinden dat de tol - iets waar de automobielclub überhaupt tegen is - feitelijk slechts voor buitenlanders zou gaan gelden. Dat zou een belemmering vormen om te gaan reizen. De ANWB zegt benieuwd te zijn wat de Europese Unie ervan vindt.

Voor een autotocht door Europa moet de automobilist tegenwoordig een grote voorruit hebben. Vignetten zijn vereist op belangrijke wegen in Bulgarije, Hongarije, Oostenrijk, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zwitserland. In Frankrijk en Italië zijn bijna alle grote snelwegen tolwegen en ook in Kroatië, Noorwegen, Portugal en Spanje wordt tol geheven op de belangrijkste snelwegen.