Nieuws/Buitenland
1032410
Buitenland

Fraude met gratis benzine in Turkmenistan

De Turkmeense autoriteiten maken zich zorgen over gesjoemel met gratis benzine. Elke automobilist heeft in het aan delfstoffen rijke land recht op 120 liter gratis benzine per maand, maar daar wordt misbruik van gemaakt.

Een krant die als spreekbuis voor het autoritaire regime geldt, meldde dinsdag dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een uitgebreid onderzoek is begonnen naar misbruik van brandstofsubsidie. Er zijn mensen die familieleden opvoeren als autobezitters terwijl die geen auto hebben. Een van deze onverlaten presteerde het om voor zijn eigen auto in een jaar tijd 9000 liter gratis benzine te verwerven, aldus het blad.

De gratis brandstof is een erfenis van het bizarre bewind van Saparmurat Niyazov (1940-2006) die over zijn volk heerste met vrijwel gratis voorzieningen en feestdagen zoals de nationale Meloendag. Onder zijn regime kostte benzine aan de pomp 1,5 eurocent per liter. Brandstofprijzen zijn gestegen sinds zijn dood in 2006, maar 120 liter per maand is in ieder geval gratis.