Nieuws/Buitenland
1032412
Buitenland

Omstreden begroting in Portugal aangenomen

Het parlement van Portugal heeft dinsdag de omstreden begroting voor 2014 aangenomen. Die voorziet in de strengste bezuinigingen sinds 1977. De grootste oppositiepartij, de socialistische SP, en de rest van de linkse partijen stemden tegen.

António José Seguro, leider van de SP, zei dat de maatregelen zullen leiden tot meer armoede en een grotere inkomensongelijkheid. Voor het parlementsgebouw in Lissabon betoogden duizenden mensen. Zij eisten het aftreden van de minister van Financiën, Maria Luís Albuquerque. Leden van de communistische vakbond CGTP bezetten de ministeries van Financiën, Economie, Volksgezondheid en Milieu uit woede over de bezuinigingen.

Er wordt in de uitgaven gesnoeid voor 3,9 miljard euro. Dat is 2,3 procent van het bruto binnenlands product. Portugal moet aan strenge eisen voldoen in ruil voor noodleningen van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Op die manier moet het land economisch en financieel orde op zaken stellen, zodat het vanaf volgend jaar weer op eigen benen kan staan.