Nieuws/Binnenland
1032422
Binnenland

'Sinterklaas' is ex-topcrimineel

De loterijwinnaar die cadeautjes gaat uitdelen aan kinderen van de Voedselbank, blijkt een beruchte ex-topcrimineel.

Dat meldt omroep Brabant. Het gaat om John Jansen, leider van de Julietbende. De bende stond in de jaren '90 terecht voor handel in xtc, bankovervallen en zware mishandeling. De 53-jarige man kreeg destijds 3 jaar celstraf voor gijzeling en afpersing. Er was een veel langere celstraf geëist maar het lukte justitie niet om hem veroordeeld te krijgen voor xtc-handel.

Jansen zelf zegt nooit iemand vermoord te hebben. Hij heeft tegenwoordig een stichting om straatjongeren te helpen.

De man won in november 2,5 miljoen euro in de staatsloterij. „Ik heb altijd geweten dat ik de loterij een keer zou winnen, en dat ik het geld zou weggeven”, tekende Omroep Brabant op uit de mond van de weldoener.

Bijna 500 kinderen van Bredase gezinnen die afhankelijk zijn van de Voedselbank worden binnenkort verrast met Sinterklaascadeaus die door hem zijn geschonken. De kinderen hebben vorige week voor 150 euro cadeaus mogen kiezen uit een folder van de Makro.

De Voedselbank denkt dat de 481 kinderen ongeveer 3000 cadeaus op hun verlanglijstjes hebben ingevuld nadat tientallen vrijwilligers afgelopen week het heugelijke nieuws huis-aan-huis kwamen vertellen. De loterijwinnaar wilde absoluut anoniem blijven en ook over de reden van zijn donatie doet de Voedselbank in Breda geen mededelingen.

Wel zou de Voedselbank hebben vastgesteld dat de man inderdaad de loterij heeft gewonnen en is het daarmee ook duidelijk dat het geen crimineel geld betreft. Gezinnen reageren volgens de Voedselbank ontroerd en ontzettend blij. Het zou gaan om een man die zelf weet hoe het is om met Sinterklaas geen cadeaus te krijgen.