Nieuws/Binnenland
1032430
Binnenland

Steun in Kamer voor strenger bonusbeleid

In de Tweede Kamer bestaat steun voor het strengere bonusbeleid dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil introduceren in de financiële sector.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer noemt het wetsvoorstel „een goede zaak”. Hij stelt dat met het voorstel een belangrijk punt uit het PvdA-verkiezingsprogramma wordt gerealiseerd. „Met dit verregaande wetsvoorstel wordt de bonuscultuur bij de bron aangepakt: torenhoge bonussen worden domweg verboden.”

Aukje de Vries (VVD) verwijst naar het regeerakkoord tussen VVD en PvDA waarin het bonusplafond op 20 procent al was afgesproken. „De VVD is verheugd dat er rekening is gehouden met de internationale concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven en voor de internationale activiteiten gekeken is naar een gelijk (Europees) speelveld. Voor personen die in hoofdzaak buiten Nederland werkzaam zijn, zijn andere bonusplafonds van toepassing.”

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum steunt het maximum op bonussen. Wat hem betreft mag Nederland „best een beetje vooruitlopen”, zei hij bij RTL Z. Hij mist echter nog wel de koppeling tussen het beloningsbeleid en „de focus op de klant en op de lange termijn”.

Wouter Koolmees (D66) vraagt zich wel af of de wet het probleem gaat oplossen. Hij vreest dat banken de wet gaan omzeilen door de vaste salarissen te verhogen.