Nieuws/Binnenland
1032431
Binnenland

'Nederlanders veel positiever over Duitsers'

Nederlanders denken veel positiever over Duitsers dan ruim 20 jaar geleden. Dit meldden Duitse media dinsdag naar aanleiding van de publicatie van een onderzoek naar de houding van de Nederlandse buren. Het onderzoek is in opdracht van medewerkers van de premier van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) gemaakt door dr. Jacco Pekelder van de Universiteit van Utrecht.

De Duitse hereniging in 1990 is een keerpunt gebleken voor de kijk op Duitsland, zei Dorothee Zwiffelhoffer van de deelstaatregering in de Westdeutsche Zeitung. In 1990 zagen de Nederlanders de Duitsers nog als arrogant, dominerend en agressief, maar nu als hardwerkend, open en aardig.

Volgens Pekelder heeft de hereniging de Nederlanders wel enige tijd onzeker gemaakt, maar dat is bijgesteld met een meer nuchtere kijk op de buren. De kijk op de Duitsers is vooral bijgesteld omdat de Nederlanders hun zelfoverschatting hebben laten varen. De Nederlanders hadden te kampen met het idee dat ze ooit een belangrijk land waren geweest en waren daardoor prikkelbaar, aldus Pekelder.

Een meer nuchtere kijk op zichzelf heeft de Nederlanders ertoe gebracht anders naar de Duiste buren te kijken, meent Zwiffelhoffer. Er is volgens haar in de hele wereld geen gebied waar zo nauw wordt samengewerkt als tussen Nederland en NRW. En dat kan nog verder worden worden verdiept, zei Zwiffelhoffer bij de publicatie van 'Neue Nachbarschaft, Deutschland und die Niederlande, Bildformung und Beziehungen seit 1990'.