Nieuws/Binnenland
1032438
Binnenland

Ajax-hooligans opgepakt in Amsterdam

Twaalf Ajax-hooligans zijn dinsdagochtend opgepakt door de politie, omdat ze zich rond voetbalwedstrijden hebben misdragen. Het gaat om mannen van 17 tot en met 29 jaar, liet de politie weten.

De politie arresteerde de raddraaiers niet alleen in Amsterdam, maar ook in Lisse, Ede, Purmerend, Medemblik, Almelo, Haarlem en Apeldoorn. De mannen misdroegen zich onder meer rond de wedstrijd van Ajax tegen Celtic op 6 november. Ajax-hooligans vielen toen supporters aan van de Schotse club in de Warmoesstraat in Amsterdam. Celtic-aanhangers gebruikten eveneens geweld, onder meer tegen agenten in burger.

Ook rond Ajax tegen Heracles Almelo afgelopen zaterdag en rond het duel tegen AC Milan op 1 oktober vonden ongeregeldheden plaats. Tijdens de wedstrijd tegen de Almelose club werd gevochten in Vak 410 van de ArenA. Ajax-aanhangers sloegen toen een steward en andere supporters.

Op 1 oktober vielen hooligans op het metrostation Van der Madeweg een metrostel binnen waarin veel fans van AC Milan zaten. Ze vernielden diverse ruiten van het metrostel. De metro kon niet verder rijden, met een flinke vertraging als gevolg. „Fans van AC Milan beleefden angstige momenten omdat ze geen kant op konden”, verklaarde de politie. Niemand raakte gewond.

Voor het oppakken van de relschoppers heeft de politie gebruikgemaakt van beelden van camera's op het metrostation, in de ArenA en in het wallengebied. Agenten herkenden op deze beelden een aantal hooligans. Een officier van justitie gaf toestemming om deze mensen buiten heterdaad aan te houden voor openlijke geweldpleging.

Ajax neemt het dinsdagavond in de ArenA op tegen FC Barcelona. De F-side, de harde supporterskern van Ajax, waarschuwt op zijn website dat ze niet zullen accepteren dat toeschouwers in de thuisvakken shirts van de tegenstander dragen. „Zeker op de vakken 125 t/m 129 is het dragen van een Barcelona-shirt uit den boze. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.”