Nieuws/Binnenland
1032448
Binnenland

'Geen nieuwe ID voor 80-plus'

Mensen van 80 jaar en ouder hoeven geen nieuw identiteitsbewijs aan te vragen, vinden de Tweede Kamerfracties van GroenLinks en 50PLUS. Ze gaan dit volgens GroenLinks woensdag inbrengen tijdens de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken.

De vervaldatum van een identiteitsbewijs van mensen boven de 80 jaar zou daarom moeten worden verlengd tot 35 jaar, aldus GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman: „Het komt vaak voor dat ouderen een verlopen paspoort of ID-kaart hebben, omdat zij niet mobiel genoeg zijn om naar het gemeentehuis te gaan om een nieuwe aan te vragen. Dat veroorzaakt niet alleen problemen als zij willen stemmen, maar bijvoorbeeld ook als zorgaanbieders de identiteit moeten checken in het geval van een opname in een ziekenhuis of verpleeghuis.”

50PLUS-fractievoorzitter Norbert Klein wil dat mensen die hun rijbewijs verliezen doordat zij niet door de herkeuring komen, dat rijbewijs gemakkelijk moet kunnen omzetten in een ID-kaart. „Na herkeuring zou een niet te verlengen rijbewijs eenvoudig omgezet moeten worden in een ID-kaart. Het gaat er om dat iedere Nederlander jong of oud gelijke rechten heeft maar ook houdt. En dat niet verliest om administratieve redenen.”