Nieuws/Binnenland
1032451
Binnenland

Kamer eens met verhoging sociale huurgrens

De inkomensgrens voor een sociaal huurhuis gaat in elk geval van 34.000 naar 38.000 euro. Daarbij moet er een onderzoek komen naar de mogelijkheden om de grens verder op te trekken naar 43.000 euro. Met dit voorstel van Jacques Monasch van de PvdA heeft de Tweede Kamer dinsdag ingestemd.

Ook PVV, SP en CDA kunnen inmiddels toch akkoord gaan, zo bleek dinsdag.

Volgens de motie moet 20 procent van de sociale woningvoorraad worden bestemd voor de groepen die tussen de 34.000 en de 38.000 euro per jaar verdienen. De overige huizen blijven dan gereserveerd voor de mensen die minder dan 34.000 euro thuisbrengen.

VVD en D66 moeten er niks van hebben. Woonminister Stef Blok vindt het nieuwe plan voor de verhoging van de inkomensgrens ook niet verstandig, zei hij vorige week. De wachtlijsten voor mensen die echt op een corporatiehuis zijn aangewezen, zouden langer worden. Hij denkt ook dat (institutionele) beleggers weer minder happig worden om te investeren in betaalbare huizen in de vrije sector. Ze zouden immers concurrentie kunnen vrezen van de corporaties, die met staatssteun bouwen. Blok gaat het nu in het kabinet bespreken.

De SP heeft er erg mee geworsteld, tot begin deze week aan toe. Volgens de SP werd er toen pas een echt compromis bereikt. „Aan de overwegingen van de motie wordt toegevoegd dat de kernvoorraad sociale woningbouw van voldoende omvang moet zijn om de corporatiedoelgroep van lage inkomens betaalbaar te huisvesten. Verder regelt de motie nu dat huurwoningen met een huur onder 536 euro uitsluitend aan huishoudens met de laagste inkomens worden verhuurd. De sociale huurwoningen met een huur tussen 537 en 681 kunnen voortaan aan zowel de laagste als de middeninkomens worden aangeboden.”

Het aantal huishoudens met een inkomen tussen 34.000 en 38.000 euro is 428.000, maar dat zijn huurders en eigenaren samen.