Nieuws/Binnenland
1032453
Binnenland

Handlanger vecht straf voor kunstroof aan

Eén van de twee Roemenen die dinsdag is veroordeeld voor zijn aandeel in de roof uit de Rotterdamse Kunsthal, gaat in hoger beroep. Het gaat om Eugen Darie, die de gestolen doeken vervoerde. Zijn advocaat, Vasii, heeft dat dinsdag gezegd. Darie kreeg net als hoofdverdachte Radu Dogaru een celstraf opgelegd van 6 jaar en 8 maanden onvoorwaardelijk.

Maar volgens de advocaat is de rol van Darie beduidend kleiner dan die van Dogaru en moet hij daarom anders beoordeeld worden. „Ik weet wel dat het volgens de wet in beide gevallen valt onder diefstal, maar toch wil ik proberen de rechter ervan te overtuigen dat Darie minder straf moet krijgen”, zei hij.

Darie reed met de gestolen schilderijen van Nederland naar Roemenië, in opdracht van Dogaru. Darie heeft tegenover de rechter altijd verklaard geen idee te hebben van wat hij in feite vervoerde.

De advocaat van Dogaru was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar. Ook het Openbaar Ministerie in de Roemeense hoofdstad wilde nog geen reactie geven.